=)

Monday, April 1, 2013

~I Love cook

Assalamualaikum..

Sebelum proceed dengan lebih lanjut tentang entry kali ini,ada siapa2 perasan tak tajuk entry ni salah grammarnya.

 I love cook = Saya sayang tukang masak @ chef

eh betol apa,mana salahnya...

ni pengakuan ke apa? Tak2 betul, saya suka chef. Chef yg paling saya admire chef Riz anak Chef Wan :p Chef Sherson Lian yg dlam 5 rencah 5 rasa. :) Huhu Ok ini semua bukan agenda utama.


Tak actually nak cerita yang EN ni pandai suka masak. Hoho poyo ke?? :p Betul la, my hobby apa sejak kecil. Ye lah anak sulung mestilah kena pandai masak. Lagi satu, nak kahwin kenalah pandai masak. Eee Nak kenyang dan makan sedap kenalah tahu masak.  La tak perasan ke entry2 resepi yg EN post tu semua I masak sendiri U. Gila poyo??

Dah-dah stop ini semua poyo =.= Ok bergurau je eh.serabut je poyo-poyo ni semua.



Tapi yang sedihnya, EN sekarang jarang masak. Sedihkan. Sejak duduk bandar Klang ni,jarang sekali ku menjenguk dapur. Dalam 3-4 minggu sekali je begitu. Busy-busy + Lazy-lazy.

Ahh dulu ada lah berangan-rangan nak masak tiap-tiap hari tapi angan-angan hanya tinggal ang-ang . Ha???

Hanya bila cuti, dan masa pulang ke kampung halaman saja dapatku cooking2. Kalau cuti, dapur dah jadi kawan baik. eee...tolonglah ayat itu.

Masa tu lah nak try masak macam-macam, Western lah eastern lah Southern lah aaaa utara apa? Channel TV selain KBS world mestilah TLC (707), AFC(703) jarang bukak. I like TLC more hihi. Then, masterchef, dan rancangan realiti masak lain kat DIVA(702). wehh abes promote channel astro nih.



Maknae Izzah, aka adik bongsuku siap cakap : "Wehh kakak,masuklah masterchef. Nanti jadi macam Chef Ezany."

Oh tidak!! Homai, sedap sangat ke masakan ku sampai dia suruh masuk pertandingan "Main masak2". Ok dah terlebih perasan ni.



Hmmm...Nak bagitahu satu rahsia,  dulu UPU kan EN dapat course Dietition dekat UDM,Ganu. Masa tu entah kenapa EN sanggup menolak tawaran itu dan memilih MSU. mungkin sebab fikir dietition tak banyak peluang pekerjaan. Sekarang rasa sedikit menyesal sebab tak berfikir panjang.

No no tak baik menyesal2. Tapi apa-apa pun,ini jalan yang telah ditentukan olehnya. Redha. Mungkin ada hikmahnya.


Oklah sebelum EN cuba untuk memuji masakan sendiri baik berhenti di sini dulu. nanti kalau ada apa-apa resepi nak dikongsi I'll post here.


Selamat menjamu selera,eh tiba-tiba. Daaa..

p/s : sorry la kalau entry ni ntah pape. dah lama tak mengarut. malu jugak nak post tapi dah terpost agagaga :p