=)

Sunday, December 29, 2013

BerLUMUT selepas exam

Assalamualaikum...


Nampaknya sudah lama EN mengepost post di belog ini. Sekarang da masuk 3rd posting untuk Year4 O&G. Uwahhhh sungguh pantas gitu masa berlalu.

Nak cerita pasal Year 4 tapi nantilah di post yg akan datang. Sekarang nak berkongsi-kongsian pasal percutian singkat EN bersama family di Perak Darul Ridzuan.

Mula-mula ingatkan EN tak dapat ikot dorang g Lumut sebab ada EOP exam untuk surgery. Lagipon my family dah pergi awal-awal lagi jadinya takda transport nak ke sana. Macam mana dapat idea nak g sana?? Oh idea? Actually macam last minit plan. Disebabkan EOP exam kat Hospital Sg Buloh, so nak balik Shah Alam semula xda orang nak pulang bersama sebab my roomate Kak Shiqiin(hehe dan2 je ada Kak) terus nak balik Tapah lepas tu. Makanya alang-alang dia mahu pulang ke Tapah, ikot lah dia. 

Plan baek punya dengan Kak Ila(haha xpe kan panggil Kak) yang kebetulan nak balik Penang. Maka kami pon naek la bas lompat-lompat ke destinasi masing-masing. Suruh Shiqiin drop kat stesen bas Tanjung Malim kerana tidak mahu menyusahkan dia :) Ok route ke Lumut dari Tanjung Malim adalah seperti berikut:

From Tanjung Malim -> Ipoh -> Lumut

atau Tanjung Malim -> Bidor-> Teluk Intan -> Lumut

Untuk  tidak mahu mengambil risiko EN ikut route 1 walaupun letih naek bas g Ipoh lepas tu patah balik pulak g Lumut. Memang perjalanan yang lenguh. Dari Tanjung Malim ke Ipoh hampir 2 jam. Ipoh ke Lumut jugak dalam 2 jam. Tapi kira fun la dapat travel jejauh. Iyolah..

Ok makanya sampe lah saya di sana reunion dgn family.




Sampai-sampai bergambar teruss..


Di Jeti yg nak pergi Pulau Pangkor

Masing-masing dah lama tak main tiang. Macam ni la gayanya.

Dapat bercakap dengan Encik Udang Kara. Baek giler dia huhu


Shopping time. Kami diberi duet saku dan diberi masa selama 1 jam lebih oleh Abah untuk membeli belah. Yehaa best tak best tak..chumel colourful kasut2 ni. Takda size ni bebudak punya.

Oh, kami menginap di Chalet Teluk Batik. Berapa entah harga untuk 2 malam. Dah lupa. Tapi berpatutan rasanya.

Hari kedua...
tak jadi pergi Pangkor sebab nanti kena balik petang, check out nya tengahari. Lagipon sama je permainan kat Teluk Batik ni haa.

Apasal mata sepet2 ni, nampak sangat baru bangun tido.

We are here at the beachhh not b**ch opss

Tralalala dapat naik bot pusing2. RM15 satu family. Tapi sekejap sangat pusingnya tak syiok.

Oh yeahh mula-mula nak naik Banana Boat tapi si budak lelaki2 tu tak mahu. Eee tak sporting langsung. Takot la tu.

Mesti pakcik bot tu tak faham kenapa kitorg siap ketawa tersenyum naik menda alah ni tu yang dia dok bawak laju giler siap corner tajam lagi. Tak mencabar sangat la. Waahh cakap besar..

Aikk tetiba da kat Menara Condong Teluk Intan. Ohh Teluk Intan yang da lama tak ku jejaki. Saja nak bagitau dulu EN praktikal untuk BMS kat Hospital Teluk Intan. Best woo.


Sebenarnya ada perkara yang sedikit kelakar berlaku. Tujuan pergi Perak tu sebab Abah nak pergi kenduri kahwin anak kepada Cikgu dia kat Teluk Intan. Abah ingat hari Ahad kendurinya. Padahal hari Sabtu tu. Alahai salah faham. Nasib baik tak pergi Pangkor. Tu pon lambat g kenduri,ktorg siap2 bersiar-siar lagi kat Teluk Intan,makan2.

Macam mana boleh tersedar salah tarikh? Kononnya nak pergi survey jalan ke hotel tempat kenduri kahwen tu takot esoknya sesat ke apa. Pastu sampai kat hotel nampak ada banner orang kahwen. Well kat situ dah suspicious (what a word). Keduanya padahal tadi ada kawan Abah call cakap dorang semua dah kat hotel, boleh pulak tak suspect apa2 time tu Adehhh. Sampai pon dah pukul3, pihak catering nak angkut dah makanan2. Ktorg pulak dah kenyang baru lepas makan tapi untuk menghormati tuan rumah jamah jugak la. 

Apasal rasa macam skema sangat jlan cerita ni, nampak sangat dah lama tak mengarang..


Hari ketiga...
Ok dipendek kan cerita hari Ahad dah bertolak pulang. Seperti biasa kitorang akan singgah kat Lata Iskandar ni haa.. Ikot jalan alternatif, dari Tapah ikot jalan yang nak ke Cameron Highland tu menuju ke Pahang. Dekat je pon.


Crop diri sendiri sebab tembam sangat

Untuk kali keberapa kali entah datang sini. Dulu mungkin kat bawah ni pon dah sejuk takyah naek Cameron, sekarang cuacanya dah kurang sejuk.


Ok itu sajalah penceritaan percutian EN. Walaupun bisa-biasa saja, disebabkan bersama family jadi best tak gitu. Jika ada kelapangan marilah kita bercuti bersama family sure release stress nak nak kalau baru lepas exam.

Ok daa dulu. Annyeong.




Friday, July 26, 2013

~Perubahan diri-Ramadhan

Assalamualaikum warahmatullahiwabarakaatuh...


Malam 18 Ramadhan. Alhamdulillah. Dah nak masuk 10 Ramadhan terakhir. Sekejap je kan.



Mesti mood raya dah membuak-buak. Ehh mana ada. Tak macam tahun2 lalu, kali ni tak ada perasaan je nak beraya. Mungkinkah sebab daku dah tua hihih.. Maybe sebab exam dalam bulan puasa jadi persediaan raya pon kureng. Begitu ke?? Entah...


copyyy


Ha...lupa pulak EOP exam dah nak sampai penghujungnya. Lagi satu je. OSCE pada Isnin nih. Memang tak sabar gila nak balik rumah. Nak exam pon dah macam malas nak study. Komen pasal exam...hmmm no komen. harapanku hanya mahukan kelulusan. Amin.



Di sini EN mahu memohon seribu kemaafan dari semua jika ada tersalah kata, tersalah kelakuan, tersalah budi bahasa atau tersalah apapun.. Eh awainya belom raya lagi. Advance sikit.


EN hanya manusia biasa atau mungkin luar biasa, lain dari yang lain. Maaflah jika bukan semua yang dapat menerima diri ini. Diri ini pon sedar yang diri ini banyak kekurangannya. Tak pernah meminta untuk difahami tapi janganlah disalahfahami. Mungkin diri ini juga agak pelik disesuatu masa maka tak semua org boleh terima. Mungkin begitulah nampaknya.


Diri ini rasakan yg diri ini perlukan perubahan dan mahu berubah.Kerana hatiku terasa berat dan mungkin perlu dibersihkan. Masih belom terlambat bukan. Jadi kupinta doa dari DIA dan yang lain. Tidak perlulah hanya mengata, kujuga perlukan tunjuk ajar dari yang sudi membetulkan. Jika tiada tidak mengapa kucuba sendiri selagi berkemampuan. 


Terima kasih ya Allah di atas kesedaran. Ayuh  menuju perubahan.







Monday, July 15, 2013

~Sikap di bulan Ramadhan

Assalamualaikum..

Dah hari ke-6 kita menyambut Ramadhan. Alhamdulillah masih berkesempatan bertemu dengan bulan yang mulia ini kan. Best kan puasa. Lagi seronok berpuasa bersama familia. Takpe beberapa ketika lagi boleh lah.


EN suka perhati gelagat disekeliling dan mendengar. Jaga2 ada yang memerhati, bak kata Kiah Propa. 

Macam-macam dapat dilihat dan diambil iktibar bila kita lihat disekeliling. Tidak kurang juga perkara buruk yang perlu dijauhi. Baiklah untuk itu ada beberapa perkara berkaitan sikap di bulan puasa yang perlu kita ubah dan cantikkan. Saja nak kongsi dan komen.


Hmmm bulan puasa ni kita perlulah lebih meningkatkan kesabaran kita ye tidak. EN mengaku bukan seorang yang penyabar sangat, bukan apa EN senang sangat rasa "annoying" dengan keadaan. Sangat senang. Kadang-kadang annoying dengan diri sendiri hehe. Jadi latih diri untuk lebih bersabar. Bila rasa nak marah, tarik nafas dalam2. Ok saya cuba. Kalau tak leh gi jugak pergi ambil wuduk baca Al-quran. In sya Allah dapat menambahkan pahala. 


Bulan puasa juga kita perlu menjaga hati dan bersangka baik dengan lebih lagi. Kadang-kadang biasalah kita terasa hati kan. Tapi janganlah ikutkan hati nanti...haaa. Orang lain adalah orang lain jadi mereka tak mungkin sama dengan diri kita. Janganlah bila cara mereka berlainan dengan cara kita, kita rasa pelik. Setiap manusia itu Allah ciptakan berlainan bukan. Jadi, sila terima orang lain seadanya seperti mana mereka menerima kita yang serba kekurangan ini.


Dan lagi kurangkanlah bercerita buruk tentang orang lain. Kadang-kadang..eh kadang2 lagi tukarlah. Sometimes, dapat dilihat di laman sosial. Masih ada je status2 yang tak berapa enak dibaca walaupun di bulan puasa. Kenapakah? Entahlah, EN sangat mangat kurang respect manusia yang suka post sesuka hati. Anti dari dulu. Cehhh.. perlukah ianya menjadi tempat meluah perasaan yang tak berapa nak enak. Ingat ramai tau yang baca. Mungkin lah nak tuju kat sorang je tapi tengok orang lain yang baca pon boleh tersentap. Tak ke err jadi lain. Jadi, hentikan. Lebih baik kan jika kita bagitau kat Allah saja.Tak pon bagitau je direct dengan cara berhemah lebih afdhal. (dah keberapa kali tulis tntg ini ngeee)


Lagi, hendaklah kita kurangkan aktiviti tidak berfaedah. Kurangkan tidur, kurangkan bermain, kurangkan bersosial, dan lain2. He2 peringatan untuk EN juga. Jadi, marilah kita meningkatkan ibadah kepada Allah yang esa. Bulan Ramadan hanya datang sebulan je setahun. Mari kita rebut fadhilah dan rahmat di bulan ini. Tingkatkan solat sunat, membaca al-quran, berzikir, dan bersedekah. Anggaplah ini Ramadan terakhir bagi kita.




oklah. selamat memanfaatkan bulan Ramadhan :)


Sunday, June 30, 2013

~Best.Absolute.Perfect.

Assalamualaikum...

Halo halo..

BAP ada lagu barulah. COFFEE SHOP. Memang Best.Absolute.Perfect. laaa

Check it out!

                                          Memang totally lain dari konsep sebelum ni,tapi still best :)

              Siapakah pilihan anda,Adakah Daehyun,Youngjae,Yongguk,Himchan,Zelo atau Jongup?
                                  Haha tiba-tiba. Teringin nak blonde kan rambut mcm dorg pftt

B.A.P , B.A.P jugak. Study  nuh.




p/s: Memanglah banyak perkara yang terbuku dihati,Meronta-ronta minta untuk diluahkan. Tetapi biarkan dulu ia disimpan. Kerna jika diluahkan belum tentu dapat difahami yang lain. Hati walaupun kecil, ia mampu untuk menyimpan sejuta perasaan. Simpanlah diruang yang telah diberikan itu. Andai tidak mampu lagi untuk menghalang sesetengah perasaan itu dari diluahkan,luahkan pada tempat yang sesuai. Ya, DIA sentiasa menunggu. Tetapi manusia sentiasa tersalah tempat. Apa-pun yang terjadi silalah kembali kepadanya kerna DIA lah yang maha satu. 








Tuesday, June 18, 2013

~END

ASSALAMUALAIKUM...

 What? Sekarang dah last posting for Year 3. Yerlaaaa...adeh.

Last but not least Paediatric posting. 3rd week now.


                                                Aummmchakk..tomei tak saya?


Oh arini officially MSU telah dirasmikan,oleh Yang Dipertuan-Agong. Wwahhh tahniah universiti ku.



Ok that's all for now..

Friday, May 24, 2013

~O&G dah nak habis

Assalamualaikum...

Kkabare..

Nothing much to say. It's the end of O&G posting. Struggling.

It's Too scary this time.

Some motivation:




Goodluck. Still got time to boost up. Let's break a leg hehe..





Tuesday, April 30, 2013

~Book fair PWTC,Jalan TAR,SOGO,Masjid Biru part 3

Assalamualaikum...

Third part hoyeehh..

Lepas hantarin Dr. ke kediaman beliau, ktorg direct pergi Masjid Biru. Masjid Biru tu yg mana ea? Ala Masjid Sultan Salahudin Abdul Aziz Shah, Shah Alam. We all call it Masjid Biru sebab ia kebiruan di waktu malam,siang pon la heee...Tak caya tengok bawah.


Nampak. Biru kan.

Nak balik Klang dulu dah pukul 7 mlm time tu. So, walaupun belengas* kami teruskan pergi. Actually ada apa kat Masjid Biru? Ohhh ada Majlis selawat burdah. Check the banner below.






Mula-mula EN ingat ceramah ala-ala UAI. Ianya majlis bacaan selawat burdah pimpinan Habib Ali. :) Dan ada ceramah juga selepas itu.

Seronok. First time join. Bagi siapa yang pergi Malam Cinta Rasul kat Dataran Merdeka pada bulan Mac yang lalu mesti tahu. Aaaa kenapalah time tu EN exam, mmg hajat mahu pergi pon.

Anyway apa itu selawat burdah?

Selawat atau qasidah burdah ialah syair memuji Nabi Muhammad SAW yang dikarang oleh penyair Mesir, al-Busiri. Ia terkenal dengan pelbagai irama yang dinyanyikan segenap umat Islam kerana faktor rentak dan alunannya yang mudah dinyanyikan.


Rentaknya memang best, pelbagai. Senang untuk diikuti. Seronok la,sambil baca sambil tengok maksud dia lagi best. Ada sejarah tentang Nabi Muhammad. Bunyi instrumen yang dimain secara live lagi rasa semangat nak ikut.

Ikut bersama, ayuh.

Takpe next month boleh join lagi. Jom pergi sama-sama. Terubat rasa rindu dekat Masjid Biru :)


Baiklah itu saja aktiviti yang berlaku pada Sabtu yang lalu.  Esok EN nak g lagi pesta buku PWTC siapa nak ikut? Ok lah jumpa di sana. In sya Allah.





Sunday, April 28, 2013

~Book fair PWTC,Jalan TAR,SOGO,Masjid Biru part 2

Assalamualaikum...

Here comes the second update about yesterday.

Ok lah after keluar je dari PWTC terus cari tempat makan. Masing2 kelaparan. Nak bawak Dr. g makan kat mana pon taktahu time tu al-maklumlah tak arif sangat pasal KL nih. Ingat nak makan kat mall seberang tu kot2 ada foodcourt tapi tengan under-maintenance. Nasib la nampak ada medan makan2 berdekatan PWTC,tersorok kat bawah.

Ramai orang tapi nasib dapat tmpt duduk. Dr. awal2 pesan Nasi lemak ayam dan Lemon ice tapi tengahari macam tu mana nak ada. So, suggest kat dia Nasi ayam. Haha yg kelakarnya dia cakap memang dia nak makan tu pon. Aiihhh nih mesti pengaruh dalam kelas, asyik sebut Nasi lemak ayam nasi lemak ayam tu. Untuk lemon ice yg pasti takde kat situ ditukar kepada Air limau. Nasib rasa sama.

This nasi lemak looks nice. Slrppp....hee

Pastu ktorg meneruskan perjalanan berpatah balik ke stesen Bandaraya dan ke Jalan TAR. Nak cari kain cotton untuk Dr. Memang itu pun tujuan dia nak datang KL, nak bawak balik Bangalore katanya buat Salwa Kamezz. Terpaksalah jadi tourist guide. Yelah Dr. MJ tu kan foreigner.

Woooo jap jap, maksudnya dah 3minggu berturut2 weekend EN pergi Jalan TAR. So?

Bawak masuk kedai Gulati's. Banyak eh kain cantik2. Ada yang sampai beratus ribu. Perghhh, tak mampu mak. Ila menjadi translator masa nak pilih kain, hebat. EN awal2 dah surrender. Sorry tak pandai nak layan tourist, I ni pemalu, nak kena cakap BI lagi. Oh my English! Then, terpaksa tinggalkan Dr. nak menunaikan solat di SOGO.

After that we get back together. Memandangkan SOGO tengah sale, Dr. pon terkesima dengan harga barang yang branded tapi murah. Jadi berlegar2 lagi dalam SOGO. EN duduk keletihan di kala mereka memilih kasut weee penat.

Ok g minum dulu chatting pasal apa2 yg patut. Dr. tanya pasal makanan, kueh yang kitaorg makan. Pperghh taktahu nak explain mcm mana tentang kueh seri muka,kueh koci,my English vocabulary is so poor eeee. Then, tak sangka Dr. tahu pasal Nabi Muhammad dan dia nak tahu pasal Aisyah R.A sebab Shiqiin beli buku tu kat bookfair. Kitaorg pon ada  borak2 pasal politik, beza antara Malaysia dan India. Banyak woo Dr. tahu pasal Malaysia.

     Tembam kan gue...

Org kat belakang pandang slack ke??


Ok masa untuk pulang. Keletihan. Tapi actually Dr. ada ajak g Pasar seni pulak time tu. Time tu dah pukul 6. Sorrylah Dr. tak dapat nak tunaikan hajat. Sebab lepas tu ada plan nak g Masjid Biru Shah Alam. Maka kami pon balik.


Baiklah part 2 dah habis. Part 3 akan menyusul tentang aktiviti di Masjid Biru yang kami join pada Sabtu. Best woo rugi siapa tak g. Ada Habib Ali.

here the part 3 last part 

K la K la. Daaa nak siapkan case write up T.T




~Book fair PWTC,Jalan TAR,SOGO,Masjid Biru part 1

Assalamualaikum...



Siapa dah pergi pesta buku angkat tangan!!  SAYA!!

Fiuhh arini sehari suntuk di KL + Shah Alam from 8 am to 12am.

With Khalilah and Shiqiin and our invited guest Dr.MJ we went to Bookfair. Why Dr.MJ ikut sekali? Panjang ceritanya hehe.

Parking kereta kat KTM Batu 3 then naik KTM to PWTC. Sampai2 je dah penuh hall, baru pukul 10. Actually ni kali pertama EN g pesta buku heee maklumlah sebelum ni bzy. Ek?? And i don't really like crowded places. Errr...

Masuk2 je dah nampak novel murah @booth Kaki Novel. Tapi bertahan lagi sebab mesti banyak kat dalam2. Kami berpecah dgn Dr. bagi memudahkan masing2. Stop at PTS first,beli beberapa buku termasuk buku Hilal Asyraf bertajuk dot dot dot hahaha... Kebetulan beliau ada kat situ,tak perasan mula2. Alang2 mintak autograph la, tapi mintak tolong Cik Ila mintakkan,malu seh. Beliau berkata : "semoga memberi (buku) manfaat".  In sya Allah.

Ni lah Hilal Asyraf tuan puan


Then, Jalan depan sikit ada bilik 'negeri'. Dewan Kelantan packed gila sebab kat situ 'pangkalan' KaryaSeni. Gila nak masuk berasak2. Kami gagahi jua sebab cik Shiqiin nak beli novel SSID tu,I got mine already heee. Tapi masuk je banyak novel best,so amek la beberapa yg bestseller dan yg berkenan di hati. Cik Ila paling byk beli,diakan kaki novel tak mcm EN.

Perghhh nak bayar punya la sesak,EN keluar dulu rasa macam tercungap2 dah 'i am gasping for air'. Shqiin n Ila bayarkan. Ila siap mintak autograph kat novelis lagi dalam sesak2,cekal dan teguh gila haha....

Huuuu tak sangka beli novel dapat pas eksklusif jumpa Adiputra&NoraDanish(Sabtu) dan Izzue Islam(Ahad). Anyway dapat satu pas jelah sebab ktaorg bayar sekali. Ikut kan hati cik Shiqiin dia nak p jumpa en Adi tapi memandangkan Dr dah tunggu terpaksalah chiow dulu.



Huaaaa tapi kan tak puas la p bookfair semalam (Sabtu) sebab sekejap sangat.

Apa kata pagi nanti pergi lagi jumpa Izzue. Nak....tapi tapi case write up tak siap huk2.. Rugikan pas tu. Siapa nak angkat kening! Dan esok dia akan berada di SACC Mall Shah Alam jugak. Terror benor boleh ada kat dua tempat. Takpelah ada jodoh kita jumpa ea Ijue... :p



#promote2: SSID every Friday at TV3 heeee

Tapi we got another plan. Nak pergi lagi Rabu ni,kan public holiday. Tak puas nak pusing2 explore2. Siapa nak join moh la kiter.

Ok lah nanti sambung part seterusnya. Part 2  Part 3

Daaaa....





Monday, April 22, 2013

~20 April 2013

Assalamualaikum...

1)Hari penamaan calon PRU13

Semangat dop nak mengundi nih. Of cors la first time la katekan. Sebelum penamaan calon lagi EN dah tengok sape calon2 yang nak bertanding kat tempat mengundi tu. Nampak?Semangat tak?

Hari sabtu lepas masa on da way p KL sempat la tengok kemeriahan penamaan calon masa lalu kat bandar Bentong. Siap jammed lagi kat situ. Meriah-meriah heee.

Any tips for this election? Ok lah tips from EN : Undilah pemimpin yang layak memimpin,dan pilihlah pemimpin Islam  :)


2)Hari jadi abah ke-54

Semangat gila nak p menyopping kat KL, sampai lupa befday abah. Dah sampai KL baru teringat. Abah pesan kek 7 tingkat tapi tak sempat nak bawak balik kedai dah tutup masa balik tu huhu. Nak buat kek pon dah tak sempat.

Anyway semoga panjang umur dan murah rezeki :)


3)Shopping di SOGO,Jalan TAR,GM Klang

Alhamdulillah first cheque da dapat tu yang planning g shopping. Mak dan kawan-kawannya, Cikgu Shikin, Cikgu Ina dan my dongsaeng Ijah, kitaorang berlima.

EN ni memang jenis 'buta jalan' ataupun fail bab2 jadi GPS bergerak nih. Selalu g KL naik pengangkutan awam,naik kereta pon kadang-kadang time g Kamal bookstore so mana la cam sangat jalan. Berpandukan jalan laluan bas ke Pekeliling dan direction dari Cik Atiqah maka sampai la jugak kat SOGO.

Lepas SOGO -> Jalan TAR -> AEON Bukit Tinggi -> PLaza GM Klang

Hamek nak sangat jalan. EN tak beli papepon. Takde yang berkenan,cehh padahal demand. Tak betul, takde apa yg berkenan di hati. Tapi takpe hati berbunga-bunga sebab jumpa novel 'Sebenarnya saya isteri dia' kat kedai buku di Jalan TAR. Sebelum cari kat kedai buku dah habis. Siap ada diskaun, harga RM30 jadi RM24. :)



Lepas nih bila pulak nak p shopping???  Duit dah kureng huuuuu...

Oklah oklah... esok CP. Cuak sehh. Gudluck everybody hehe :)



Monday, April 8, 2013

~Gaga gugu GIGI :)

Assalamualaikum...

Okayh, first day of O&G posting. Not much to say because it's just first day. :)


Nyut nyut nyut....macam tulah bunyi yg keluar dari sisi mulutku. (kalau pakai steteskop maybe boleh dengar kot) Waduh tak sangka masih berdenyutan.

Masa nak cabut aritu giler excited. Sekarang?? Terima jelah ye. Nak dijadikan cerita gigi geraham belakang ku yang belah kiri ni dah lama di'treasure' atau disimpan. Hampir 5 tahun.


"Fuh lega dapat mandi",kata gigi.


Teringat pulak,peristiwa yang terjadi masa PLKN,tengah kunyah2 something, batu  kacang kalau tak silap. Tiba2 sebelah dari gigi atau serpihan gigi tercabut. Nasib tak tertelan, kalau tak mungkin dah tumbuh gigi baru dalam perut <---cerita dongeng waktu kecik2.


Masa tu okay lagi. Masuk je matriks kesakitan yang amat sangat melanda diriku. Memang rasa macam nak hantuk2 kepala je kat dinding (mungkin pernah buat time tu) nak tahan sakit. Maklumlah pepatah mengatakan, sakit gigi adalah yang ke-3 paling sakit selepas sakit hendak meninggal dunia dan sakit melahirkan anak. Betul tak ha??


Nak cabut masa tengah sakit memang tak boleh kan. Lepas makan ubat dan sakit itu menghilangkan diri selama beberapa tahun daku seperti telah melupakan kecacatan yang ada di dalam mulutku.

Sehinggalah dapat peluang nak cabut minggu lepas. Alhamdulillah ingatkan Klinik Pergigian kat Kuala Lipis sudah tidak wujud. Masih ada rupanya.


Gigi-gigi kita. Gigi bongsu siapa dah tumbuh angkat tangan.


Fiuhhh panjang benar cerita pasal gigi. Rugi tak bawak balik gigi tu masa Dr. Ng tu tanya haritu, boleh framekan dan tunjuk kat anak cucu. Ok mengarut.


Alang-alang cerita pasal gigi nak share tips kurangkan kesakitan selepas mencabut gigi yang di copypaste saja. Maaf.


  1. Gigit kapas dengan erat sehingga darah berhenti. Ok dah buat
  2. Hanya berkumur sekiranya darah dan air liur penuh dalam mulut. Ye ke?Adoyai EN kumur sepanjang masa
  3. Jangan ambil minuman panas. Kena minum yang sejuk2 kan. I like
  4. Jangan usik atau sentuh kawasan cabutan dengan lidah/jari. Ermmm opss i did it
  5. Telan aspririn. PCM ubat tahan sakit,ok dah telan
  6. Kurangkan kerja-kerja berat. hur3 mmg tak pernah angkat berat
  7. Jangan makan makanan yang mudah tersangkut dalam gusi.  sorry zinger burger ku ngap je beberapa jam selepas cabut
  8. Berkumur dengan air garam sekiranya gusi bengkak selepas 24 jam. Ohhhh baru hari ni tahu dan buat,dah terlebih 24jam patutlah bengkak tak ilang2.



Hmm patutlah tak hilang2 sakitnya sob2..


Oklah itu saja.


p/s : dulu pernah apply dentistry kat Mesir dan dapat pun. Tapi takde rezeki, tak mampu. Itsokey Allah lebih tahu.




Monday, April 1, 2013

~I Love cook

Assalamualaikum..

Sebelum proceed dengan lebih lanjut tentang entry kali ini,ada siapa2 perasan tak tajuk entry ni salah grammarnya.

 I love cook = Saya sayang tukang masak @ chef

eh betol apa,mana salahnya...

ni pengakuan ke apa? Tak2 betul, saya suka chef. Chef yg paling saya admire chef Riz anak Chef Wan :p Chef Sherson Lian yg dlam 5 rencah 5 rasa. :) Huhu Ok ini semua bukan agenda utama.


Tak actually nak cerita yang EN ni pandai suka masak. Hoho poyo ke?? :p Betul la, my hobby apa sejak kecil. Ye lah anak sulung mestilah kena pandai masak. Lagi satu, nak kahwin kenalah pandai masak. Eee Nak kenyang dan makan sedap kenalah tahu masak.  La tak perasan ke entry2 resepi yg EN post tu semua I masak sendiri U. Gila poyo??

Dah-dah stop ini semua poyo =.= Ok bergurau je eh.serabut je poyo-poyo ni semua.



Tapi yang sedihnya, EN sekarang jarang masak. Sedihkan. Sejak duduk bandar Klang ni,jarang sekali ku menjenguk dapur. Dalam 3-4 minggu sekali je begitu. Busy-busy + Lazy-lazy.

Ahh dulu ada lah berangan-rangan nak masak tiap-tiap hari tapi angan-angan hanya tinggal ang-ang . Ha???

Hanya bila cuti, dan masa pulang ke kampung halaman saja dapatku cooking2. Kalau cuti, dapur dah jadi kawan baik. eee...tolonglah ayat itu.

Masa tu lah nak try masak macam-macam, Western lah eastern lah Southern lah aaaa utara apa? Channel TV selain KBS world mestilah TLC (707), AFC(703) jarang bukak. I like TLC more hihi. Then, masterchef, dan rancangan realiti masak lain kat DIVA(702). wehh abes promote channel astro nih.



Maknae Izzah, aka adik bongsuku siap cakap : "Wehh kakak,masuklah masterchef. Nanti jadi macam Chef Ezany."

Oh tidak!! Homai, sedap sangat ke masakan ku sampai dia suruh masuk pertandingan "Main masak2". Ok dah terlebih perasan ni.



Hmmm...Nak bagitahu satu rahsia,  dulu UPU kan EN dapat course Dietition dekat UDM,Ganu. Masa tu entah kenapa EN sanggup menolak tawaran itu dan memilih MSU. mungkin sebab fikir dietition tak banyak peluang pekerjaan. Sekarang rasa sedikit menyesal sebab tak berfikir panjang.

No no tak baik menyesal2. Tapi apa-apa pun,ini jalan yang telah ditentukan olehnya. Redha. Mungkin ada hikmahnya.


Oklah sebelum EN cuba untuk memuji masakan sendiri baik berhenti di sini dulu. nanti kalau ada apa-apa resepi nak dikongsi I'll post here.


Selamat menjamu selera,eh tiba-tiba. Daaa..

p/s : sorry la kalau entry ni ntah pape. dah lama tak mengarut. malu jugak nak post tapi dah terpost agagaga :p










Tuesday, March 19, 2013

~Habis dah..3rd posting Surgery

Assalamualaikum...

HUekkk huwekkkk...(ala-ala baby nangis)

Tak sangka posting ketiga (surgery) dah nak habis. Next week dah nak EOP exam.

Let's push push push push ourselves friends...

Ok termasuk minggu depan genap 7 minggu atau hampir 2 bulan daku tak pulang ke kampung. Cekalnya hati hamba tiada siapa yg tahu cehwahh tu pon nak bagitau. Actually dah tak tahu nak bagitahu apa. Stock post ada, cuma bukan masa yg sesuai lagi nak post muhahahaha...curious tak curious tak,ok nantikan. eee poyos tak.

krikkk krikkk...

Dah alang-alang tak tahu nak post apa, mari kita berkongsi-kongsian. Marilah kita meng'post' sesuatu yang bermanfaat kepada semua.




Ok siapa tahu ayat kat atas ni dari mana sumbernya? 

Ya ya ya dah ada tulis kat situ, dari Al-fatihah yang bermaksud dalam melayunya:

"Tunjukkanlah kami jalan yang lurus. Jalan yang engkau kurniakan nikmat ke atas mereka, bukan jalan yang engkau murkai dan bukan juga jalan orang yang sesat"


Sebaik-baiknya marilah kita menghafal maksud surah al-Fatihah, supaya sembahyang kita lebih khusyuk. 


Mari baca hadith kat bawah nih.

Hadith al-Ala ibnu Abdur Rahman Maula al-Harwah dari bapanya dari Abu Hurairah dari Rasulullah SAW;

Firman Allah SWT yang bermaksud ;
  • Aku telah membahagikan solat (Al Fatihah) kepada dua bahagian. Separuhnya untuk-Ku dan separuh lagi adalah untuk hamba-Ku. Apa saja yang di pohonkan kepada-Ku apabila hama-Ku berkata : 'ALHAMDULILLAHI RABBIL ALAMIN'
  • Allah SWT menjawab : 'HAMBA-KU TELAH MEMUJIKU'
  • Apabila hamba-Ku berkata : 'ARROHMAA NIRROHIM'
  • Allah SWT menjawab : 'HAMBA-KU TELAH MEMBERI SANJUNGAN KEPADA-KU'
  • Dan apabila hamba-Ku berkata : 'MAALIKIAU MIDDIN'
  • Allah SWT menjawab : 'HAMBA-KU TELAH MENGAGUNG-AGUNGKAN-KU'
  • Dan apabila hamba-Ku berkata : 'IYYAKANAK BUDU WAIYYA KANASTAIN'
  • Allah SWT menjawan : 'INI DI ANTARA HAMBA-KU DENGAN AKU DAN UNTUK HAMBA-KU APA SAHAJA YANG DI POHONKAN KEPADA-KU'
  • Apabila hamba-Ku berkata : IHDINASSIRATAL MUSTAKIM. SIRATALLAZI NAANAMTA ALAIHIM GHAIRILMAGHDHUBI ALAIHIM WALAAD DALLIN... AMIN'
  • Allah SWT menjawab : INI UNTUK HAMBA-KU DAN UNTUK HAMBA-KU APA SAHAJA YANG DI POHONKAN KEPADA-KU' 
'SADAKALLAHULAZIM'

credit to the blog :)



Berkongsi-berkongsi jugak tapi pilih lah bahan yang berguna hehe. Cehh tiba-tiba jadi baik ke apa nih. Selalu mengarut, merepek je kan. Takpe-takpe berubah-berubah hoho..sebelum kita post sesuatu mari kita fikir adakah post itu bagi effect kat orang lain? Jika effect baik Alhamdulillah, jika buruk nauzubillah. 





Huhhh takoitnya nak exam. Nyte nyte :)





Sunday, March 3, 2013

~Learning..Be rajin!

Assalamualaikum..

Dah masuk sebulan posting Surgery. Ok best.

Setakat ni dah BST dengan Dr.Pandit,Dr.Annal,Dr.Lam,Dr.Soma. Masing-masing ada cara tersendiri dalam mengajar. Tapi yang penting dorang mengajar untuk memberi kami ilmu dan pengetahuan. Jadi, ianya best.

Apa yang ktaorang tak pasti,tanya dan dorang explain. That's the way. Yelah baru lagi, still adapting. Walaupun dah sebulan.

Setakat ni baru masuk OT sekali. Alhamdulillah dapat tengok mastectomy. Indeed a new experience. Kena ikut giliran, tapi kalau rajin boleh je dapat masuk banyak kali lepas working hour kan. Be rajin EN!

Kat ward pun banyak kes-kes menarik, cuma rajin tak rajin je nak pergi tengok dan clerk. Be rajin EN!

Jadi kesimpulannya, posting surgery banyak input boleh dapat cuma rajin ke tak je. It's refer to me who is lazy mazy. Be rajin EN!

Hmmm nota banyak lagi  satu pun tak buat. Apa ni? Be rajin EN!

                                                Pagi? Hari ni dan setiap hari kena rajin!!


Ok lah nak try jadi rajin..jom bukak buku yang dibeli dengan baucer buku. Rugi kalau tak baca. :)





Sunday, February 24, 2013

Tahukah kau wahai ADAM?

Assalamualaikum.


Tahukah anda?


  • Seorang muslimah yang tak melayan lelaki apabila ditegur, janganlah kau kata dia sombong
  • Seorang muslimah yang tiada teman lelaki, janganlah kau kata dia tidak laku
  • Seorang muslimah yang tegas dalam memelihara prinsip aurat, janganlah kau kata dia kolot
  • Seorang muslimah yang tak pandang kau tika bersemuka, janganlah kau ingat kau hensem sangat sampai dia takut nak pandang


Tahukah kau wahai adam...

Apa yang ada disebalik sekeping hati muslimah? Ketahuilah
  • Dia sedang berjuang memelihara hati engkau supaya tegar meletakkan Allah di atas singgahsana dalam hatimu
  • Dia mahukan engkau menjadi mujahid yang sibuk menegakkan kalimah haq berbanding melayani hawa nafsumu
  • Betapa dia sangat takut andai dirinya menjadi punca kelalaian hatimu dalam menunaikan haq Allah
  • Betapa dia sangat takut andai dirinya mengkhianati haq Allah dengan mengambil alih singghasana Allah dalam hatimu



P/S: Copy and typing back from FB. Credit to the page. 

Hua3 sempat lagi update,oh case write up. Anyway ada something untuk dikongsi, apa salahnya.  K settlekan .




Saturday, February 16, 2013

~Pengalaman

Assalamualaikum...

Apa khabar saudara saudari..Ceh mcm ramai je baca blog EN nih.

Ok never mind.

Sekarang dah masuk minggu ke-3 posting surgery. Masih blur sket. Kena pick up cepat2 nanti ketinggalan. Posting surgery mengingatkan EN pada praktikal di Hospital Teluk Intan. Ishh dah berapa kali sebut menda sama kan. Nak buat macam mana,pengalaman kat sana tu antara yg pertama.

Rasa rugi pun ye juga kerana sedikit mensia-siakan masa di Teluk Intan dulu. Bukan apa, objektif praktikal tu sekadar observe atau melihat jadi itulah yg kami buat,kalau ada modul at least sedikit bermakna juga. My opinion je la. At least kalau tahu macam mana nak clerk patient pon dah ok sob sob.

Di sana semuanya first time experience

Surgery : Masuk minor OT tengok scope, buang cyst abscess lump, ikot grand ward round bersama HO beramai-ramai hampir 20 org kot sekali ward round dgn HOD,Mr. Stephen sampai 4-5 jam berdiri. Jumpa doktor2 yg best :)

O&G : Masuk labour room, tgk mak-mak beranak secara normal. Jadi chevron(mcm mana ejaan dia pon tak tahu) time doktor buat VE, fuhh sakit haha.

Paediatric : Tengok baby baru lahir menangis, cumel. Buli adik-adik ehh  bukan layan adik-adik kt situ. Ikut ward round Dr Hoy Hoy, kecik tapi tegas. . Banyak juga kes-kes yg menarik tapi kasihan sama adik-adik yg dlm kesakitan.

Medicine : Macam biasa ward yg busy. Pengalaman tengok Dr menyelamatkan nyawa patient dalam ward, buat CPR, tapi Allah lebih menyayangi beliau. Inalillah. Macam2 lagi.


Tapi apapun sekarang kena dapatkan lebih pengalaman kat HTAR. Jangan sia-siakan peluang yg ada. Ok!




.................................................................................................


16 February 2013

Oh today is Cik Mun aka Munirah Hayati bt Abdul Halim BIRTHDAY.

HAPPY BIRTHDAY MUN! Semoga dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki. Semoga Allah sentiasa merahmati kamu. Semoga berjaya dunia akhirat. Amin. Kahwin jangan lupa jemput hehe.



Konsert Anuar Zain! Siapa pergi?? Kesian cik Ila, tapi nanti kita pergi rumah dia mintak dia nyanyi khas untuk kita hoho...





Saturday, February 2, 2013

~NEVER

Assalamualaikum...




Never forget to preserve : Heart(feel),Tongue(speech),Eyes(sight)
Never talks about : Others badness, Own goodness

Always never forget : ALLAH SWT & AKHIRAT




Wednesday, January 30, 2013

~Resepi Simplest Pizza

Assalamualaikum..

Siapa kat sini suka makan pizza angkat tangan.

Put your hands up 2x..put put put put put...

Buat pizza bukanlah sesuatu yang mudah ehh bukanlah sesuatu yang susah, payah. Senang je. Tutup mata pon boleh buat. Ceitt! Tipu.

Tadi EN baru saja membakar pizza,2 jenis iaitu Pizza Ayam black pepper with potato and Pizza tomato sosej. Ahh pakai letak je nama tu.

Oklah kat bawah ni resepi nye.

Resepi Pizza

Pizza crust:

Bahan-bahan

1 mangkuk kecil Marjerin
1/2 kg tepung gandum
15g/sepeket mauripan(ibu roti)
Air secukupnya
Baking powder
Garam
Gula

Cara-cara
1. Bancuhkan ibu roti dengan air. Kacau sehingga sebati. Ketepikan dahulu.
2. Gaulkan marjerin dan tepung gandum sehingga marjerin menjadi halus.
3. Taburkan garam dan gula secukup rasa. Masukkan juga sesudu kecil baking powder.
4. Kemudian, masukkan bancuhan ibu roti dan air secukupnya.
5. Uli sehingga menjadi doh.
6. Biarkan doh untuk mengembang.


Pizza sauce

Bahan-bahan
3 atau 4 biji tomato
4 ulas bawang putih
sesudu kecil lada hitam
2 biji lada besar
3 sudu besar cili sauce
Rempah oregano atau lain2
Garam

Cara-cara
1. Kisarkan kesemua bahan tadi sehingga sebati.
2. Boleh diubah mengikut cita rasa. Kalau malas buat beli saja tomato paste kat kedai :)


Pizza topping:

Untuk pizza topping macam2 kita boleh buat ikut kreativiti kita dan selera kita.

Bahan-bahan
sebungkus sosej
2 biji tomato
sepotong ayam
2 biji kentang
Mayonis
bawang besar
bawang putih
lada besar
lada hitam
daun sup

Cara-cara
1. First sekali untuk topping tomato sosej,potong sosej bentuk bulat dan potong dadu tomato.
2. Kemudian ambil doh yang telah kembang tadi dan leperkan di atas dulang.
3. Ratakan pizza sauce di atas doh,dan ratakan mayonis juga.
4. Kemudian taburkan tomato, sosej, bawang mengikut kemahuan.
5. Letakkan selapis lagi pizza sauce dan mayonis. Dan taburkan lada besar dan daun sup yang dicincang halus.
6. Siap dibakar dalam oven.

7. Untuk topping ayam black pepper, ayam dipotong dadu.
8. Sagat(lupa perkataan lain dia) kentang halus2.
9. Gaulkan ayam dan kentang bersama lada hitam, bawang putih dan sedikit garam.
10. Ok sediakan doh macam tadi atas dulang pembakar. Ratakan mayonis.
11. Ratakan topping ayam tadi atas doh.
12. Taburkan lada besar,daun sup,lada hitam.
13. Alrite siap untuk dibakar.



Resepi ni mengikut sukatan EN sendiri. Pakai agak je. Nanti tukar2 lah ikut kemahuan sendiri.
Selamat mencuba:)





Saturday, January 19, 2013

~Done medicine

Assalamualaikum....


Ok tamat sudah 2nd posting-Medicine.

Tapi lepas exam baru tamat sepenuhnya. Exam mula hari Isnin. Ohh untuk 3 posting sekaligus:

  • Theory Primary Care 
  • Theory Psychiatry
  • OSCE Medicine
Hari berikutnya pula Selasa Theory Medicine and last but not least Jumaat exam Long case.

Tahniah la eh gudluck lah.

I am supposed to be struggling now but what am i doing? Update my blog?

Haha takpe jangan stress stress. Sekarang bukan waktu sesuai untuk study, nak maghrib dah. Kalau study pun tak masuk. Itu EN lah orang lain tak tahu lah pulak. ngee~


Baiklah sedikit motivasi:

:: Kadang-kadang kita terlampau memikirkan pendapat orang lain tentang diri kita sehingga kita semakin jauh dari apa yang kita harapkan. Jadilah diri sendiri, itu sudah cukup membahagiakan ::




:: Jangan jadikan kesusahan, kesedihan, kesilapan kita sebagai nokhtah kerana ia sebenarnya menjadikan kita lebih kuat, lebih gembira dan lebih bijaksana ::





Gudluck my dear friends. Wish u all da best :)