=)

Thursday, November 15, 2012

~Hijrah diri

Assalamualaikum....

SALAM MAAL HIJRAH SEMUA :)
DAN SALAM AWAL MUHARAM :)

Macam mana, tadi sempat tak baca Doa akhir tahun dan awal tahun? Harap sempat la kan.

So, excited tak masuk tahun Tahun baru  Islam? Sekarang dah tahun 1434 hijriah. Bersyukur kepada Allah sebab kita masih dapat menempuh hari baru. Harap-harap semua tahu maksud awal Muharam dan Maal hijrah, InsyaAllah. Bagi yang tak tahu,silalah ambil tahu sebab ia salah satu peristiwa penting dalam sejarah Islam. 

Jadi-jadi selain tahu maksudnya, apa lagi yang kita boleh buat. Hehe. selalunya masa tahun baru Masihi kita sibuk nak perbaharui azam lah, nak ada matlamat lah kan. Sebenarnya kita boleh buat semua tu lebih awal, nak tunggu new year lambat 'sikit' lagi. Kita orang Islam, so tahun baru kita adalah bila masuknya 1 Muharam, bukan 1 Januari. Betol tak? 

Tapi apa-apa pun, perkara pertama yang kita boleh buat ialah perbaharui niat. Niat kerana Allah. Biar apa pun niat kita (ke arah kebaikan) mestilah kerana Allah. Jika tak macam sia-sia je lah. 

Ok-ok kat bawah ni tips untuk hijrahkan diri.




Boleh lah hijrahkan diri mulai esok. Buat secara perlahan-lahan pun tidak salah, asalkan hari demi hari ada perubahan(ke arah kebaikan) yang kita lakukan pada diri sendiri.

Baiklah, kat bawah ni pulak petua untuk menyenangkan hati.



Selamat beramal ye kawan-kawan. Semoga kita sentiasa di bawah lindungan dan rahmat Allah. Amin.