=)

Sunday, October 14, 2012

~It's hard at first

Assalamualaikum..



Yeah right know I might be feeling like this. Going through a new things is not that easy. Have to adapt to environment. Have to meet many kind of people. Have to learn things quickly. Have to cope nervousness. Have to build self-confident. But slowly I feel eager, knowing that this is my right path I have to move along.

------------------------------------------------------------------------------

First week posting. Apa yang EN boleh katakan, penuh dengan perasaan 'blur'. Banyak yang tak berapa nak faham terutama tentang timetable, presentation, exam. Tapi Alhamdulillah perlahan-lahan semua itu dapat difahami. Biarlah kita bertanya beberapa kali pun pasal benda yang sama, asalkan nanti tak tersasar jauh.

Primary care posting di KK Botanik. First week kat OPD. Dapat lihat macam mana cara Dr. berinteraksi dengan pesakit, cara dorang ambil history taking. Walaupun dah ada experience time praktikal aritu, dapat tambah lagi experience la hehe. Tapi ada perbezaan KK dan klinik di hospital. I think kat hospital lagi best kot :p

Apa yang EN rasa agak susah sikit adalah masa nak approach patient. Untuk clinical presentation kitaorang kena clerk sebanyak patient yang boleh. Kat klinik ni terpaksalah approach dorang nak ambil history taking, Alhamdulillah dengan bantuan kawan2 ok lah.


 Dari kiri, Dr. to be : Khalilah, Atiqah, Izzati, Shiqiin, Ili (EN)


~Ya Allah terangi dan lembutkan hati hambamu, supaya dapatku menerima ilmu mu, supaya dapatku tahu  yang zahir dan bathil, supaya dapatku menerima setiap keadaan serta redha atas segala ketentuanmu. Amin~