=)

Saturday, October 6, 2012

~Entah

Assalamualaikum

Bersyukur pada Allah atas segalanya. Alhamdulillah.

5 hari lepas padat dengan kelas. Introductory klas lebih kurang. Belajar tentang History taking and physical examination. Nampak senang je kan, konon nyalah tapi belum try clerk patient lagi. Nanti nak cakap ngan patient pun tergagap. Adehhh.

Start next week dah kena pergi klinik. Cabaran besar. Year 3 ni kitaorang terbahagi kepada 5 group. EN Group E, and for our group flow ktorg camni:

Primary care&Psyciatric-> Medicine->O&G->Paedriatric

Harap semua dipermudahkan. Amin. Luckily satu rumah satu group bersyukur senang nak gi kelas.

Suprisingly, sekarang EN berada di rumah yahooo!! Sengaja mau balik. Mula2 ingatkan nak settlekan MARA tapi nmpaknya tak boleh jugak ada problem lagi ishhh. Then, alasan kedua nak pergi klinik check kulit muka huhu. Semalam sampai je Lipis terus gi klinik Chung. Nasib bukak lagi.

Dapat lah belajar macam mana doktor amek history taking and me as the patient cehh dan dan je. Tapi sikit je dia tanya sebab penyakit tak kronik. 

My Chief complain : Muka kering dan kemerah-merahan, start 2 mggu lepas
Symptom : Kulit menggelupas dan gatal2 dekat muka
Medical Hx : Pernah sapu ubat panau kat muka 2 minggu lepas. Sapu moisturizer Simple setiap hari
Diagnosis : Allergic to medication?? kot
Management : Krim sapu (tak tahu nama) dan ubat gatal

Tu je kot briefly yang dia ambil. 

Malu je time tu. EN cakap EN sapu ubat panau kat muka sebab owner kedai ubat tu cakap ubat tu boleh pakai untuk hilangkan jerawat. So I tried jelah, ubat tu berangin kat muka macam best pulak. Ubat panau tu actually untuk my bro huhu. Then, Doktor tu cakap first time dia dengar ubat panau boleh pakai untuk jerawat sambil gelak-gelak. Asisstant dia kat tepi pun duk gelak sama. Malu malu. Tulah lain kali nak cuba produk apa-apa tengok lah dulu sesuai tak ngan kulit. Padan muka. Bwek bwek...


Ok ok satu pun tak prepare tuk posting next week. From now on I have to be hardworking. Rajin rajin rajin.