=)

Sunday, October 14, 2012

~It's hard at first

Assalamualaikum..



Yeah right know I might be feeling like this. Going through a new things is not that easy. Have to adapt to environment. Have to meet many kind of people. Have to learn things quickly. Have to cope nervousness. Have to build self-confident. But slowly I feel eager, knowing that this is my right path I have to move along.

------------------------------------------------------------------------------

First week posting. Apa yang EN boleh katakan, penuh dengan perasaan 'blur'. Banyak yang tak berapa nak faham terutama tentang timetable, presentation, exam. Tapi Alhamdulillah perlahan-lahan semua itu dapat difahami. Biarlah kita bertanya beberapa kali pun pasal benda yang sama, asalkan nanti tak tersasar jauh.

Primary care posting di KK Botanik. First week kat OPD. Dapat lihat macam mana cara Dr. berinteraksi dengan pesakit, cara dorang ambil history taking. Walaupun dah ada experience time praktikal aritu, dapat tambah lagi experience la hehe. Tapi ada perbezaan KK dan klinik di hospital. I think kat hospital lagi best kot :p

Apa yang EN rasa agak susah sikit adalah masa nak approach patient. Untuk clinical presentation kitaorang kena clerk sebanyak patient yang boleh. Kat klinik ni terpaksalah approach dorang nak ambil history taking, Alhamdulillah dengan bantuan kawan2 ok lah.


 Dari kiri, Dr. to be : Khalilah, Atiqah, Izzati, Shiqiin, Ili (EN)


~Ya Allah terangi dan lembutkan hati hambamu, supaya dapatku menerima ilmu mu, supaya dapatku tahu  yang zahir dan bathil, supaya dapatku menerima setiap keadaan serta redha atas segala ketentuanmu. Amin~





Saturday, October 6, 2012

~Entah

Assalamualaikum

Bersyukur pada Allah atas segalanya. Alhamdulillah.

5 hari lepas padat dengan kelas. Introductory klas lebih kurang. Belajar tentang History taking and physical examination. Nampak senang je kan, konon nyalah tapi belum try clerk patient lagi. Nanti nak cakap ngan patient pun tergagap. Adehhh.

Start next week dah kena pergi klinik. Cabaran besar. Year 3 ni kitaorang terbahagi kepada 5 group. EN Group E, and for our group flow ktorg camni:

Primary care&Psyciatric-> Medicine->O&G->Paedriatric

Harap semua dipermudahkan. Amin. Luckily satu rumah satu group bersyukur senang nak gi kelas.

Suprisingly, sekarang EN berada di rumah yahooo!! Sengaja mau balik. Mula2 ingatkan nak settlekan MARA tapi nmpaknya tak boleh jugak ada problem lagi ishhh. Then, alasan kedua nak pergi klinik check kulit muka huhu. Semalam sampai je Lipis terus gi klinik Chung. Nasib bukak lagi.

Dapat lah belajar macam mana doktor amek history taking and me as the patient cehh dan dan je. Tapi sikit je dia tanya sebab penyakit tak kronik. 

My Chief complain : Muka kering dan kemerah-merahan, start 2 mggu lepas
Symptom : Kulit menggelupas dan gatal2 dekat muka
Medical Hx : Pernah sapu ubat panau kat muka 2 minggu lepas. Sapu moisturizer Simple setiap hari
Diagnosis : Allergic to medication?? kot
Management : Krim sapu (tak tahu nama) dan ubat gatal

Tu je kot briefly yang dia ambil. 

Malu je time tu. EN cakap EN sapu ubat panau kat muka sebab owner kedai ubat tu cakap ubat tu boleh pakai untuk hilangkan jerawat. So I tried jelah, ubat tu berangin kat muka macam best pulak. Ubat panau tu actually untuk my bro huhu. Then, Doktor tu cakap first time dia dengar ubat panau boleh pakai untuk jerawat sambil gelak-gelak. Asisstant dia kat tepi pun duk gelak sama. Malu malu. Tulah lain kali nak cuba produk apa-apa tengok lah dulu sesuai tak ngan kulit. Padan muka. Bwek bwek...


Ok ok satu pun tak prepare tuk posting next week. From now on I have to be hardworking. Rajin rajin rajin.







Wednesday, October 3, 2012

~New beginning

Assalamualaikum..

Alhamdulillah, successfully entered clinical Year of MBBS at MSU. First week, packed with classes. New exposure. New environment, at old campus huhu.

Hopefully, slowly me and my friends can adapt.

Goodluck guyz.