=)

Wednesday, September 19, 2012

Adamu :)

Assalamualaikum.



Interview done. Now waiting for result.

Bersabar ya, apa pun keputusan itulah sebaik-baik keputusan yang telah pun ditentukan oleh Allah SWT. Yakin, Allah tahu apa yang terbaik buat kita.

"Kau berikan ku kekuatan, untuk berpegang pada jalan
                Walau penuh dengan cabaran, kutahu ku adamu Allah"   (Adamu-NL)



Saturday, September 15, 2012

~Tanda kita sukakan seseorang 2

Assalamualaikum...

Sebelum ini EN ada buat entry yang sama kat atas kan. So sekarang nak sambung.

Kali ni nak cakap tanda-tanda tu dari sudut pandangan EN, iaitu apa yang  pernah dirasai bila menyukai seseorang ahakss, gatai no.

...........................................................................................................................

Pertama : Jantung tiba-tiba rasa dupdap2. walaupun baru kali pertama jumpa. Kira macam jatuh tangga ehh jatuh cintan pandang pertama. Cehwah. Tapi bagi yang dah lama kenal, tanda ini juga boleh diguna pakai. Kira macam berdebar-debar bila berjumpa atau berkata2 dengan si dia.


Kedua : Percakapan jadi kucar-kacir. Apa yang kita cuba sampaikan tak tercapai. Haishh susah betol nak susun ayat. Dan apatah lagi bila dia tegur kita secara tiba-tiba. Alahai. Kelu lidah tidak terkata.


Ketiga : Tak boleh pandang muka dia. Tapi sebenarnya kita akan pandang dia secara senyap2. Bila tak ada orang perasan, mata kita sebenarnya tertumpu kat dia je secara halus atau sembunyi. Nak nak kalau kita nampak si dia dari jauh. Spy in action.


Ke-4(ishh malas type no,spe suruh) : Mukanya terngiang-ngiang di kepala. Ia berlaku tak kira masa, tiba-tiba time kita makan si lauk ikan itu berubah menjadi kepala si dia. Jadi kita pun tak lalu nak makan sebab tak sampai hati nak makan kepala dia hahaha,itu sudah menipu namanya. Makan tetap makan. Contoh lain, time kita nak study, mukanya menembusi buku dan kita terpaksa merenung buku itu akan tetapi satu apa pun dalam buku tu kita tak dapat. (ayat tunggang langgang harap boleh terjemah sendiri)


Ke-5 : Rasa cemburu atau jealous. Bila dia didekati makhluk yang sejenis dengan kita (uishh kasar no bahasa, i'm sorry) iaitu dengan kata lain perempuan lain, tiba-tiba kita terjealous sambil hentak2 kaki. Padahal si dia itu bukanlah kepunyaan kita pun atau BF atau suami kita pun. 


Ke-6 : Rasa ingin tahu. Secara tak sengaja kita akan cuba mengorek rahsia si dia dari sumber-sumber yang boleh dipercayai. Interested la konon. Dari hal keluarganya, asal usulnya sampai lah ke jenis darah dia kita nak tahu. Masalahnya,perlukah tahu darah dia jenis apa haa?? 


Ke-7 : Haa sambung sendiri lah. Banyak lagi la kot tanda2 seperti, mandi pun tak basah makan pun tak kenyang walaupun mandi tak basah sebab mandi style P Ramlee.

................................................................................................................................



Yeah this one is right! Our relationship with Allah should be the first!

-Jodoh Pertemuan Ajal Maut ditangan Allah S.W.T. Yang penting bila jodoh kita sudah sampai, walau ditolak bagaimana pun dia tetap jodoh kita maka terimalah dengan seadanya. Apatah lagi maut, memang sekali-kali tidak boleh ditolak. Maka bersiap-sedialah kita dengan amal ibadah bila ajal menjemput kerana itu yang dihisab di akhirat kelak-

Sekian.


Wednesday, September 12, 2012

~Oh DIET!

Assalamualaikum...

Topik hari ini ialah Diet. Tiba-tiba rasa nak diet. Sebelum ni honestly tak pernah fikir nak diet miet ni. Yup i'm satisfied with my body figure ececehh tak sebab sebelum ni berat badan ku masih ideal tapi sekarang?? Huaa....

Tak payah timbang dah tahu yang EN sudah gemok. Tengok pipi lah. Bila ditimbang pulak memang terbukti fakta kegemukan diriku. Semua ini bermula dari time praktikal di Teluk Intan tu. Selama 3 bulan tu memang banyak makan. Hampir setiap hari makan luar, 2 kali sehari. Berbanding sebelum ni, di Shah Alam makan berat sehari sekali je.

Dan sekarang duduk di rumah lagi lah. Ya ampun makan tidur, tidur makan. Mana tak gem nye. Kat Shah Alam ada la jugak exercise nye. Setiap hari berjalan ke kampus, naik tangga gi kelas, kadang2 joging sebab tu boleh maintain.Hehhe iyolah...

Tapi tak pandai lah diet diet ni. Jikalau diterima masuk MBBS nanti (Amin) EN akan kembali kepada rutin harian macam time BMS tu. Itu dah memadai kot. Tak payah nak diet sangatlah.

Nampak tembam tak hehehh

Ok lah. Countdown. Lagi berapa hari je lagi ni mau interview. My preparation adalah baca blog yang ada pengalaman time interview medik. Yup sangat membantu. Kebanyakannya bukan lah soalan akademik tapi soalan pasal diri kita sendiri dan isu semasa. Hopefully interview MBBS MSU nanti pun begitu.

Gudluck kawan2.




Monday, September 10, 2012

~Tersesat malu bertanya

Assalamualaikum..


Yeahhh...keyboard baru. Alhamdulillah akhirnya boleh la EN menyambung kerja penulisan di blog ni. Nasib tak mahal sangat tukar keyboard ni, daripada tukar laptop lagi mahalkan. Gua tak mampu beb.

Dikesempatan ini mau cerita sedikit pengalaman ngeri EN tersesat nak pergi OU. ehe bukan sesat pun sebenarnya, salah turun tempat je pun. 

Ceritanya bermula begini:

Permulaannya, kawan EN cik Saidah ajak teman dia pergi KL beraya di rumah mak sedaranya hari Khamis lepas bersamaan 30 hb Ogos sehari sebelum menyambut Hari Kemerdekaan akan tetapi last minit ajak so macam malas mau pergi. So, bagi tidak menghampakan permintaan cik Saidah EN pun bercadang untuk pergi hari Sabtu tu. Mula2 ingatkan macam malas nak pergi tapi oleh kerana kebosanan di rumah maka EN pun pergi jua.

Malam sebelum tu search la dalam internet laluan2 yang perlu diambil untuk pergi ke One Utama dari KL. Sebelum ni pergi OU dengan kereta je bersama Kak Adnin so tak pernah gi sana naik bus so memang tak tahu macam mana nak pergi. 

Ada beberapa pilihan atau cara nak gi sana, bagi yang mahu menaiki kenderaan awam. 

Dari Stesen bus pekeliling: 

LRT Titiwangsa(Laluan Ampang)--> LRT Masjid Jamek --> LRT Pasar seni (Tukar laluan Kelana Jaya) 

Kemudian dari pasar seni naik bus rapid U88 ke OU 

Ni cara laluan yang paling senang kot, laluan lain sila cari sendiri haha...

Lama jugak perjalanan dari Pasar seni ke Damansara, hampir sejam. EN terlepas tempat nak turun ke OU dan terpaksa patah balik naik bus rapid lain. Actually tak sure nak turun mana. Haha padan muka nak sangat jalan2. Sebenarnya ada lagi halangan2 nak sampai sana, tapi taknak cerita malu huhu.. Tapi Alhamdullillah akhirnya ketemu juga EN sama kawanku Saidah dengan selamat walaupun selama perjalanan tu cuak jugak al-maklumlah berseorangan.

Sepanjang hari kami ber'window shopping' di sana. Jalan2 sampai melecet kaki, nak sangat jalan amekkaw. Takde mende sangat nak beli so pulang dengan tangan kosong. 

Dari kiri: Miss EN, Cik Saidah, Cik Salmah (Tandas OU daebak huhu)
Hyun jung oppa. 

Man U? p/s:apasal EN nampak gemuk.
 
Tujuan gi KL pun nak beli hard disk, tapi kat kedai2 biasa sure2 mahal sikit. Kebetulan yang tak disangka EN ternampak banner "IT fair di Mid Valley dari 31/8-2/9" semasa menaiki bus. So Lucky. Jadi keesokan harinya ke sana lah kami. Malam tu tumpang tidur di rumah mak sedara Saidah. Hahh lupa, sempat lah berkenalan dengan kawan baik Saidah semasa di Form 6, Cik Salmah. Baik orangnya. Gembira bertemu kamu. 

Di Mid Valley... hooray dapat apa yang dikehendaki di IT FAIR itu dengan harga yang amat berpatutan. Dipendekkan cerita, setelah membeli belah barangan eletronik maka kami pulang. Tetapi kami berdua tidak bernasib baik sebab tiket bus ke Kuala Lipis habis. Tiket bus eskpress ke Pahang kebanyakannya dah sold out, tak sangka pulak. Lupa sebab orang nak balik dari menyambut kemerdekaan di ibu kota.

Last2 naik bus loncat2. Alhamdulillah dapat naik. Ok itu sajalah.


.............................................................................................

Fuhhh interview minggu depan tapi satu pun tak prepare. Tak tahu nak prepare apa. Doakan EN berjaya. 

Sekian.