=)

Wednesday, February 29, 2012

~Saya nak Adik :p

Assalamualaikum...



Hai saya Iman Anisa

Sekejap je dapat spend masa dengan kamu adek. Dah berapa kali my Makcik ajak pergi rumah dia kat Bangi tapi busy punya pasal baru last week dapat pergi. Balik je dari Rumah orang tua al-Ikhlas siap2 dan menuju ke sana,with KTM. Huuu nak jumpa ngan adek Iman ni penat2 terus g,Penat ke? tak penat sangat pun. Dah 5 bulan dah dia. Cepat. Last jumpa beberapa hari lepas dia lahir.


Baby yang sangat baik. Pandai main sendiri. Yang penting tak banyak ragam, tak kuat nangis. Ahhh kalau EN tak buat apa2 sekarang @ menganggur nak je jaga dia. Kebetulan my Makcik nak cari orang jaga adek Iman ni.

Yeah with her sister Syuhada

Kakak dia Syuhada. Hmmm sangat banyak cakap. Tak berhenti2. Nakal pulak tu. Adek Iman jangan nakal macam kakak tau hehe.

Kasihan sama dia, ada bruise kat pipi, lebam. Penangan duduk kat nursery. 


Forensic dah nak siap. Esok kena lukis lagi ke? 'Best' lukis-lukis. Hoho iyo lah


p/s: Seandai ada di antara kita,merasa tiada tempat mengadu cerita,kesenangan dan kepahitan,jangan kita lupa kita masih punya yg ESA yang lebih memahami.Marilah kita sama-sama merenungkan ayat ini...


"Dan apabila hamba-hamba-Ku bertanya kepadamu tentang Aku, maka (jawablah), bahwasanya Aku adalah dekat. Aku mengabulkan permohonan orang yang berdoa apabila ia memohon kepada-Ku, maka hendaklah mereka itu memenuhi (segala perintah-Ku) dan hendaklah mereka beriman kepada-Ku, agar mereka selalu berada dalam kebenaran 
"(2:186)



Tuesday, February 28, 2012

~The goodness of sneezing :) Say Alhamdulillah

Assalamualaikum....



Someone shared this on FB. TQ Adik Nani. Let's practice this. Yeah some people had practice this but some of them is misused some of the words. With what I heard from two or more person, when sneezing they tend to say Astaghfirullah. But supposedly it is Alhamdulillah right. Sneezing is a blessing from Allah.

Allah loves when people sneezing because people will praise HIM. With that praising, others that heard 'Alhamdulillah' being pronounced will pray for them to be blessed indirectly.

Imagine if one just sneeze and the phrase 'Alhamdulillah' is heard, supposedly people who heard it will pray for him with 'Yarhamukallah'. So here, it is easy to pray for others right?

The Prophet said, as narrated by Imam Bukhari: "If one of you sneezes, let it say Alhamdulillah (praise be to Allah). Then his brother or his friend would sayYarhamukallah (It may Allah bless you).

"If he would say Yarhamukallah, they say Yahdikumullah yushlih balakum wa (It may be that Allah gives guidance to and improve his fortunes."

Besides we praise Allah with Alhamdulillah, the act of praying each other show a strong and tight relationship, as well as love among Muslim. So, let's pray for each other.


What if animals sneeze,should we say Alhamdulillah too? Ehhee...

P/S: I am using some of the info and translate this from here. :) Thanks for reading.

Friday, February 24, 2012

~Berita ajaib =.=

Assalamualaikum...

Still confuse lorhhh.. ?.?










Tadi ambik account statement nak check berapa lagi nak kena bayar untuk yuran BMS ni. Lagi sebulan nak LI so nak kena settle bab2 bayaran ni kan. Hemmm dapat je statement tu memang tak faham la kan nombor2 yang tertera kat situ. Jadi, bertanyalah.

Wooww terkejut la bila Encik tu cakap yuran dah settle. Siap ada balance berapa puluh ribu lagi dan boleh refund. What the...eh what happen? hoho

Sssss ( sambil sambil sedut air liur :p) berita ajaibkah ini? Ishh ishhh...

Tak dapat terima kenyataan ini kerana rupa-rupanya pihak yang memang EN tak nak ada kena mengena telah pun masuk campur dalam urusan pembayaran itu. Aigoooo..... Kenapa?? Kenapa mesti tiba-tiba pihak P boleh termasuk dalam statement tu sedangkan sebelum ni I thought I was clean from it. hoho

Kalau boleh taknak la hutang dengan pihak tersebut. Faham2 je la nanti nak membayor nye alahai. Nak nak kalo puluh2 ribu. Cukup la dengan pihak M,  pihak yang baik hati je yang bagi pinjaman. sob sob...

Perlu ke letak gambar n??

My friend cakap : "Ok la tu, dah habis bayar yuran. Tak yah fikir dah." Yup, she was true. But still...Uhuk uhuk my plan dah hancur sedikit. Lagi sikit je pun nak kena bayar sendiri. 

Takpe lah maybe ada hikmahnya. Walaupun tak berapa faham lagi sebab sebelum ni sudah terang lagi bersuluh yang EN dah hantar surat termination kat pihak P. 

Ok lah. Yang penting ada satu berita gembira. Tempat LI dah tahu. InsyaAllah confirm kat situ. Hospital Sg. Buloh. Alhamdulillah. Strategik2. 

Time to do report, CD , Musculo, banyak jugak terkumpul. K papaiii.





Thursday, February 23, 2012

~FYP a.k.a research project- Imam muda Ashraf??

Assalamualaikum...

Uhuk uhuk* batuk jap,blog ni mcm dah berabuk, dah lame tak update. Biasa lah bzy woman bwekk :p ehh tak actually sejak dua menjak ni tak tau apa nak kongsi pon disamping mmg agak bzy, sebagai pelajar tahun akhir mmg lumrah nya begitu lah kan.

Oh pasal my research project, atau yang budak IPTA panggil FYP tu kan kan, sangat-sangat mengecewakan pada mulanya. Apa tak nya, orang lain semua dah start distribute questionnaire, EN masih satu habuk kertas pun tak edar lagi. Salah siapa kah ini?


Huuu entahlah, procedure yang sangat merumitkan. Like I told before, kena buat kat sekolah kajian ke atas guru2. So terpaksalah mintak permission dari KPM. Alrite yang tu dah lulus. Alhamdulillah semalam dapat feedback dah di approvekan. Setelah call pihak mereka beberapa kali. Syukur lah.

Then tadi pergi JPS (Jabatan Pendidikan Selangor) pulak nak mintak permission masuk sekolah. Hadoii kena tunggu lagi, 27 hari katanya. Macam ni tak tahulah bila boleh edarkan questionnaire itu. Bayangkan 600 copy kena bagi kat cikgu2. 

Tapi apa2 pun kena bersabar sikit lah kan. Hopefully lepas JPS approve nanti, semua boleh settle dengan cepat. Amin. Tak lama lagi nak praktikal pulak, mesti lagi bzy. So, kena settlekan before that laa. Alhamdulillah ada Ila, Ainul, yang sama-sama akan edarkan soalan2 tu nanti. Terima kasih jugak kat Kak Adnin sudi hantarkan ke JPS tadi. :)

..........................................................................................................................

Cuba teka siapa dia?? huhu

Yup inilah Imam Muda kita Ustaz Ashraf. Semalam beliau hadir ke MSU untuk memberi talk di bawah ni.



Memang sesuai dengan gelaran beliau, talk yang diberikan sangat best. Content talk tu sesuai dengan remaja2 sekarang. Ada lawaknya, ada pengisiannya dan perkongsiannya.Sharing... Semoga yang datang semalam dapat manfaat. Sayangilah kedua ibu bapa anda selagi mereka masih hidup dan berbakti lah kepada mereka. Walaupun, kita tak akan mungkin dapat membalas jasa2 mereka terhadap kita selama ini tapi kita masih perlu berbakti kepada mereka selagi termampu. Itulah pesan beliau semalam.

Syabas PMI, teruskan program seperti ini.

.......................................................................................................

Oh kat MSU ada karnival kelab dan persatuan hari ini. Malas mahu pergi Jap lagi ada kelas pulak pukul 4. Presentation?? mahu prepare sikit...

Ok berjummpa di lain waktu. daaa




Thursday, February 9, 2012

~Lost me

Assalamualaikum...




It's been hard for me to understand, but it is more difficult for others. Gwenchana. Gidalyeo jusibsio. Arasso?

Annyeong. :)