=)

Saturday, January 21, 2012

~Bawal SweetSour Hot

Assalamualaikum...

Wahhh makanan lagi tajuk kita ye...Alrite hari ini resepi ikan bawal masam manis dan pedas pula.

 Mula-mula, ikan2 yang hendak digoreng perlulah disaluti dengan tepung. Guna tepung berempah atau tepung untuk goreng ayam tu pun boleh. Tapi nak goreng biasa pun tak apa, nak bagi garing sikit je.


Ok selepas itu, panaskan minyak dalam kuali dan bolehlah goreng. Pastikan minyak tu banyak. Nak kasi masak dan garing baru sedap.



Lepas itu, sediakan bahan untuk tumis. Nak masak sweetsour kan. Jadi bahan-bahannya, lada kering (ikut lidah anda,tahan pedas ke tak), bawang putih, bawang merah, halia. Kisarkan bahan2 tu.


Tumis halia yang dipotong panjang2. Halia elok membuang angin dalam badan :). 

Lepas itu, bolehlah tumis bahan yang dikisar tadi. Tumis sampai naik minyak. Pastikan lada masak, nanti sakit perut.

Untuk menambahkan rasa, letak cili sos,garam dan gula secukup rasa. Yea masak pun.


Tuangkan kuah tadi ke atas ikan. Tadaaa. Beginilah hasilnya. Hias dengan daun sup.

Selamat mencuba! 

Alamak,dah jadi blog untuk masak memasak pula. Takpe kan. Cooking is my hobby :)

p/s: today is my mom's birthday. Alamak kena buat special entry ni. 


Thursday, January 19, 2012

~ Nasi Ayam EN :)

Assalamualaikum...

I'm now at home. My one and only the best home. With the best members in it. Yes my beloved family.

I'm so happy that i'm here. Be with them. Cook for them. Yes today I cook Nasi Ayam for them. Since my mom went to school, I'll be second mom hoho...not really. Wake up late, at noon. Then, I rushed to prepare it.

Have to prepare one by one.



First, I steam the chicken with some marinade to make it soft. Soy sauce,salt,ginger,garlic. Then, I roasted them. Looks yummy right. 


 Prepare soup and cook rice at the same time. Rice should be cook with some margerin and chicken stock. The soup, just make a simple soup with some chicken stock,salt,parsley(daun sup eh?),chicken parts.


Cucumber. Smile :)



 

Salad. Don't forget.


Sambal kicap and sambal tomato. Prepare by my sister.


Huh finish cooking at 3. Late lunch, oh hungry by just look at them. Slrpppp. Ok let's eat.



Monday, January 16, 2012

~Last sem-Happy @ busy

Assalamualaikum...

Tajuk kita pada hari ini ialah berkaitan dengan errr masalah rumah tangga. Eh bukan bukan, tak layak lagi nak cakap pasal semua tu, kawen pon tak lagi. Adoyai. Dah teringin ke?? Oh belom belom. Takde calon dan paling penting  tak matang lagi. :p

Baiklah, sekarang EN sudah di semester akhir untuk BMS ni. Jadi, macam biasa sem akhir sangat sinonim dengan research projek atau thesis. Setakat ni semuanya tak berjalan lancar sangat. Research projek EN bertajuk 'Preavalence and practice of smoking among secondary school teacher in Shah Alam'. Tengok, teacher @ cikgu. Macam mana tu nak bagi questionnaire kat depa.

Agree! (selingan)

Yup, procedure dia macam leceh bebenor je nak pergi jumpa cikgu2 kat Shah Alam. Tadi baru je gi PPD Daerah dot dot dot(lupa daerah apa) kat Seksyen 19. Ingat kan dah terus boleh settle memandangkan  dah print proposal serta ada surat dari fakulti bagai. Nasib baik tak buat sorang-sorang, kami bertiga iaitu EN, Ila dan Ainul akan edar questionairre ni bersama-sama. Macam lega sikit. Nak kena edar 600 lebih tu beb, kalau sorang2 alamatnya jawab sendiri jelah mende tu.

Lepas tu tadi dapat berita kena apply permohonan buat research kat sekolah secara online. Memang mula2 rasa macam senang sikit kan, tak payah gi hantar application kat tempat sepatutnya, just isi dan click hantar. Tapi jeng jeng jeng...sistem web untuk nak apply tu macam bermasalah. Macam-macam. Hope next try boleh settle. 

Tak baik merungut...orang lain mungkin ada yang lagi susah. Kena buat kat kilang2, kawasan apartment @perumahan, tak ke lagi rumit tu kan. Apa-apa pun, EN berharap semua kawan2 se'batch' dapat mengharungi liku2 sepanjang sem last ni.

Ha'a lagi satu, tempat praktikal masih samar2 lagi. Sudah hantar permohonan untuk hospital government tapi tak kompem pun boleh dapat tak. Cuak. Harap dapat mana hospital, private pulak tak settle lagi.  


Beginilah kehidupan seorang pelajar di sem akhir. Kadang2 bzy kadang2 tak tahu nak buat apa bila ada masa free. Apa-apa pun kena bersyukur sebab dah nak habis belajar pun, tahun ni jugak InsyaAllah konvo. Ye ke? Dengar cerita begitu lah. Amin. 


p/s: birthday mak tak lama dah weh. mak nak apa ye,kakak tak tau nak bagi apa. dah beli dah something tuk semua. it should be enough kot. heee. ha'ah befday mat wan sekali(my bro). bagi seposen cukup kan beli cekelat. :p





Wednesday, January 11, 2012

~It's all about you

Assalamualaikum...



Yesterday, you asked me something I thought you knew.
So I told you with a smile 'It's all about you'
Then you whispered in my ear and you told me too,
Say 'If you make my life worthwhile, it's all about you'

It's all about you, mom, dad, brothers, sisters, friends and all people that make me smile throughout my day. Thanks everyone.


Paper for Pathophysiology of Musculoskeletal system and Forensic medicine done! Mission for now is for tomorrow paper, Islamic studies. Not read anything for that. :p Then, Communicable Disease.

Runningman Episode 76 is still loading. Wait for me. There is 4 handsome ahjussi as the guests LOL. Hold on for a second, I need to type this first ok haha. RM is a Good laughing medium. Trust me!



Myself is the problem. Let it be like that for now ok?sorry  Heee




Wednesday, January 4, 2012

~Kisah saja-saja 2# -Makcik RM10 yang pelik

Assalamualaikum....



Selalu kecik2 mak kita akan pesan. Jangan cakap dengan orang yg tak dikenali. Dalam tv @ radio pun ada iklan tentang ni. So apa kena - mengenanya  hal tersebut dengan tajuk di atas.

Aaaa...panjang ceritanya, melebihi 100 patah perkataan. Jadi mari kita pendekkan.

Ok cerita pendeknya, pada hari jumaat yang lalu, atau tahun lepas bersamaan dengan 30/12/2011, sedang EN menunggu bus untuk pulang ke Pahang, EN didatangi oleh seorang perempuan. Jeng jeng jeng. Kepulangan ke Pahang pada kali ini tidaklah dirancang sama sekali. On the spot. Ok cerita kemudian lah.

Berbalik kepada perempuan itu. Perempuan itu adalah seorang makcik. Nasib baik bukan pakcik ngeee~ Dia duduk disebelah EN. EN pun terpandang lah dia. Lalu dia pun berkata-kata:

MakCik RM10: Adik, tambang pergi Kuantan berapa ya?


EN: Ha? tak tahu la.


MC10: Oh tambang pergi Jengka berapa?


EN: Tak tahu.


MC10: Adik nak pergi mana?


EN: Kuala Lipis.


MC10: Oh tambang ke Kuala Lipis berapa?


EN: RM 14.


MC10: Oh adik boleh tak makcik nak pinjam RM10. Kejap lagi makcik ganti balik.


EN: aaaaaa......


MC10: Tak tadi anak sedara makcik balik dulu. Makcik nak gi Bandar Tasik Selatan.


EN: hA???


MC10: Makcik nak g BTS nanti makcik pulang balik. Tadi anak sedara makcik balik dulu.

(ohhhh dah tadi kenapa dia tanya pasal Kuantan semua tu detik hatiku. hoho)

MC10: Takpe nanti makcik bagi balik. Pinjam RM10. Bagi no telefon adik. 

(Lalu dia mengeluarkan kertas dan pen)

MC10: Berapa no telefon? 019???


EN: 013-4****** (dengan nak tak nak nya)


MC10: Nama apa?


EN: Ili.


MC10: hA???? apa (reaksi biasa orang, lepas EN bagitahu nama.)


EN: Ili!!


MC10: Ha?? EE macam ni. Macam ni ke?


EN: Ha'a (Anggukkan je walaupun ternyata salah)


MC10: Nama apa macam ni. Nama penuh apa??


EN: Nur Ili (  dalam hati macam dah cuak je, takut jugak.)


MC10: Tambang gi Kuantan berapa? 


EN: Saya tak tahulah makcik saya bukan nak gi sana.


MC10: Adik nak gi mana?

 (Dalam hati sedikit bengang. Dan tertanya2. makcik ni betul tak. Ulang benda sama. Bukan tadi nak gi tempat lain)

Ada lagi dia tanya apa ntah, malas mahu tulis.

MC10: Jum lah adik kita pergi beli tiket.


EN: mmmmmmmmmmmm


(Terus dia bangun menuju ke bus yang EN nak naik. aaaaa malas nye nak ikut. )


MC10: Ni kan bus yang adik nak naik. Makcik nak cepat ni.


EN: Ehhh makcik kena beli tiket kat kaunter dulu... (salah faham)


MC10: makcik nak gi BTS ni. meh la duet 

La apahal, tadi tanya pasal Kuantan lah itu ini. Tak faham betul la time tu. Tapi EN bagi jugak duet RM10 tu tanpa berfikir panjang. Lepas tu dia laju je pergi dari situ. EN pulak naik bas sambil terpinga-pinga. 

Masa dalam bus barulah terfikir. oH tak mungkin makcik tu akan pulangkan balik RM10 tu. Dalam dompet EN hanya ada RM5 je time tu. Memang selalu bawak cukup2 tuk tambang je pun. 

Bukan apa, kalau makcik tu memang nak guna gila2 duet tu cakap je lah. Boleh lah EN niat sebagai derma atau sebagainya. Ni tak, janji nak bagi balik. Tu yang mengharap jugak. Hoho takpe biar masa yang menentukan. Sekarang EN sudah back to realiti. Maka anggap je lah duet tu sudah menjadi milik makcik itu. Dah rezeki dia. 

Lepas ni, EN cuba untuk tidak bercakap dengan orang yang mencurigakan. Takut jugak, dah la selalu balik sorang2 kat KL tu. Kalau orang mintak tolong InsyaAllah EN tolong.
...................................................................................................................

Oh actually EN balik aritu sebab nak gi klinik. Pagi-pagi tu bangun rasa telinga perit gila, disamping sakit tekak. Lalu tengok kat cermin. MasyaAllah apakah ini haha. Huhu Takdelah. Tengok tonsil besar gila,siap ada macam nanah. eeeee 

Dalam kelas tak boleh tumpu. Terus buat keputusan nak balik. Klinik kat Shah Alam kan ada? Tak mau, nak pergi ngan mak jugak hahaha. Takut jadik apa-apa kan. 

Maka ber'New Year' lah di rumah.

Tak terlambat lagi kan nak ucap

Jom pasang azam baru tuk tahun baru ni. Moga tahun 2012 ni lebih berseri dan bermakna serta lebih diberkati Allah.

 Study time!! Nite.