=)

Monday, November 14, 2011

~Aiskrim and Puff Homemade-ku

Assalamualaikum...

Semalam, EN nak try buat aiskrim sendiri. Aiskrim ala-ala kat kedai tu tapi tak berapa nak menjadi sangat. Rasa dah ada, tapi tak cukup lembut. Sepatutnya kena pukul selang seli,maksudnya kena  masuk peti then bila nak keras kena pukul nak bagi lembut. Apa2 pun xpe,next time try lagi. Ok kat bawah ni ada resepi nya. Diubah suai sedikit.

Resepi Aiskrim Perisa Jagung

 Bahan2
-Susu cair
-Gula kastor
-Telur putih
-Krimer susu
-Sedikit esen vanila
-Jagung tin

Cara2
1.Pukul bahan2 tersebut sehingga kembang. Kemudian masukkan ke dalam peti,tempat sejuk beku.
2. Setelah hampir keras, pukul semula.
3. Masukkan ke dalam peti dan ulang semula beberapa kali.
4. Ok siap untuk dimakan.



 Tadi pula, EN masak puff daging dan kentang. Semalam macam biasa tengok Masterchef Malaysia. Kebetulan untuk cabaran tu dorang buat pastri. Memang dah lama dah nak try buat. So, lepas je abez nonton, terus je buat doh pastri tu. Disebabkan tak cukup bahan utama, iaitu butter tak berapa nak menjadi. EN just guna marjerin. Tapi still ikut cara dia buat tu, masuk kan dalam peti pastu gelek doh tu. HOHO semangat gila.
 
Pastu tadi baru buat inti dia. Apa-apa pun jadik puff pun ok la jugak tu. My mom cakap sedap ehehe. Lepas ni boleh berlatih lagi, mana tau ada chance masuk Masterchef. Ngee~

Alamak2 lagi beberapa hari lagi nak habis cuti semester ni. Hari jumaat dah nak kena balik Shah Alam. Hari sabtu tu pulak ada exam MUET. Adoyai, tak prepare. Dengan proposal nye lagi tak siap. 

Apa-apa pun diharapkan EN dan kawan2 boleh mengharungi semester terakhir BMS ni.InsyaAllah.

Baiklah, sampai di sini saja. Lain kali EN share lagi resepi lain. Daa..