=)

Monday, August 22, 2011

~~Dalam Mihrab Cinta

Assalamualaikum....


Best kan lagu atas ni...Mendayu-dayu je. Bagi yang xtau ni OST Dalam Mihrab Cinta


Emm filem ni diadaptasi dari novel Dalam Mihrab Cinta tulisan novelis Habiburrahman El Shirazy. Bagi peminat fanatik novel pasti kenal penulis novel ni. Actually EN xkenal pun hehe siapa beliau. Novel ni pun x bace lagi. Just tengok filem dia je. Memang bukan pembaca novel sejati. Satu koleksi novel pun tak ada. Novel yang dibaca pun boleh dikira. 

Tertanya jugak apa sebenarnya maksud mihrab ni. Jom Google.

Ok mengikut wikipedia, Mihrab adalah sebuah ceruk di dinding sebuah masjid yang menunjukkan kiblat, iaitu arah Kaabah dimana orang Islam harus menghadapnya sewaktu bersolat. Dinding itu digelar dinding kiblat. Mihrab memberikan tanggapan sebuah pintu atau jalan ke Makkah. Ia berbeza dalam saiz tetapi biasanya dihias penuh. Mihrab Cinta pulak ada maksud lain menurut penulis ini. Nak tahu,bleh lihat di sini.

Hihi banyak novel yang berbentuk keislaman, tapi tak berkesempatan nak baca. So tengok filem pun dah cukup kot. Macam filem Ayat2 Cinta dan Ketika Cinta Bertasbih.

Alrite itu saja. 





Saturday, August 20, 2011

~Sudah masuk 10 malam terakhir Ramadhan

Assalamualaikum...


Alhamdulillah. Sudah memasuki 10 malam terakhir Ramadhan. Patut gembira atau bersedih? 

Mestilah gembira kan.Di hari2 terakhir menjelang Aidilfitri mesti ramai yang sibuk nak menyoping. Bak kata ustaz yg bg tazkirah semalam, sibuk nak melontar kat jalan TAR. Lontar gapo dio,lontar duet hehehh. Tak kurang jugak yang sibuk nak buat kueh raya, jahit langsir dan sebagainya. Mahu menyambut kemerdekaan dan hari kemenangan la katakan.

Tapi sedarkah mereka, Ramadhan semakin meninggalkan kita. Sepatutnya kita bersedih. Tiada lagi ibadah puasa bersama2. Tiada lagi solat tarawikh. Syaitan akan terlepas dari dibelenggu. Banyak rahmat2 lain akan hilang seperti pengampunan dari Allah SWT, pemakbulan doa oleh Allah bagi orang berpuasa. 


Yup malam ganjil bagi 10 malam terakhir ini tersembunyi seribu satu malam iaitu malam Lailatul Qadar. Pasti ramai yang pernah mendengar dan mengetahui kewujudan malam ini. Tapi...ya kebanyakan kita sekadar melalui malam ini seperti malam biasa, sedangkan kita sudah mengetahui pahala melakukan ibadah pada malam tersebut. Wahh tersangat lah besar fadhilatnya, kita takkan dapat pada malam2 biasa, sekali setahun je Allah berikan. Rugikan kita.

Nak kongsi kat sini tentang kenapa Allah sembunyikan malam Lailatul Qadar pada 10 malam terakhir Ramadhan dan bukannya pada awal Ramadhan atau pertengahannya. Cuba teka cuba teka. Ya pandai. Sebab Allah amat arif tentang hambanya. Sudah pasti jika ianya berlaku pada awal Ramadhan, pasti kita akan bertungkus lumus hanya pada awalnya saja. Macam mana pula malam2 akhir. Boleh diagakkan. Pasti ada yang akan mengabaikan atau melakukan ibadah secara cincai saja. Betul tak agak2nya. Tepuk dada tanya iman.

Baeklah, jom lihat amalan2 yang Nabi Muhammad SAW lakukan pada 10 malam terakhir ini. Ayuh!

1. Melakukan qiamullail;
2. Menggerakkan keluarga untuk solat malam pada malam itu;
3. Tidak mendatangi isteri (daripada melakukan jimak);
4. Mandi antara Maghrib dan Isyak;
5. Iktikaf dalam masjid.


Apa lagi jom la kita2 sama2 cuba mengikut sunah Nabi Muhammad ini. InsyaAllah. Ini peringatan bagi anda2  dan juga saya. 








Saturday, August 13, 2011

~~Mengidam makanan di bulan puasa--Tak kot

Assalamualaikum...

Alhamdulillah hari ini sudah masuk Ramadhan yang ke-13..Lagi 2 hari masuklah ke pertengahan Ramadhan. Sangat pantas masa.

Okeyh bulan puasa sinonim dengan bazar Ramadhan. First Ramadhan aritu pergi bazar Ramadhan @Sek13 Shah Alam kat stadium ni fuhyoo ramai orang. Penuh,jalan memang sesak. Penuh dengan manusia hehe. Yela antara bazar terbesar kot,agaknyelah. 

Makanan jangan cerita,macam-macam ada. Sukar untuk memilih makanan yang nak dibeli. Alih-alih pulang dengan tangan kosong,ehh tak tak pulang dengan sebungkus kuih penerang yang berharga rm2,yup itu je. Tak patut tak patut. Bawa pulang murtabak ke nasi ayam ke nasi beriani ke mee goreng ke takpe gak. Kawan pun ada tanya: "Makan tu je ke Ili?" Dengan tersipu malu menjawab: "A'a"

Bagi yang tak tahu,ni la rupa kuih penerang aka kuih telinga keling. Sedap kan.


Actually tak macam orang lain, EN rasa macam tak teringin pun nak makan apa2 setakat ni. Apa yang ada depan mata makan je. Alhamdulillah tak memilih. Ceh puji diri sendiri ke. 4 hari yang lepas pun memang tak masak or tak beli apa2. Hehe ktaorang berbuka di luar @masjid dan semalam berbuka di rumah classmate, Soraya. A'a la,dikesempatan ini nak ucapkan terima kasih buat Aya dan family kerana menjemput kami berbuka dan bertarawikh di sana. Makan ala2 buffet,nasi beriani lagi tuh. Thanks ya =D.

Kenapa nafsu makanku kurang di bulan puasa ni ek..hoho duk tengah fikir makanan apa yang best yang patut diidamkan. Think think. Ehmmmm...Mungkin buat masa nih belom muncul lagi. Ok xpe. Nanti mahu tonton rancangan memasak,maybe time tu boleh dipikirin. Poyo jer. Mana tahu tiba2 mengidam masakan korea ke (sebab tgah tonton drama korea sekarang heee). 

Kuih-muih untuk menaikkan selera makan
Wahh murtabak feveret setiap orang di bulan puasa

Ayam madu kan ni..looks nice
Adess cendol, tiba2 teringin


Baiklah. Hari ini untuk berbuka EN mahu masak kot. Ye la asyik berbuka di luar. Kesian dapur tu tak berasap. Bahan2 masak untuk minggu lepas tak terusik pon. Yeah safe bajet. 

Ok dah nak pukul4,lagi 3jam je lagi mahu berbuka. Mari countdown. Keyh selamat berbuka kalian semua.
jumpa lagi. 

Bye bye -Annyeong







Wednesday, August 10, 2011

~Berbuka puasa--breaking fast

Assalamualaikum warahmatullahhi wabarakaatuh...
Jawab ye adek2 salam kakak tu. =D


Bulan Ramadhan,bulan baik bulan mulia. Ramadhan al-Karim. InsyaAllah bagi sesiapa yang taat dan taqwa, banyak ganjarannya.

Ok ok tentang berbuka puasa. Hari ini tuan2 dan puan2 berbuka dengan apa? Kurma aje? Alhamdulillah, itupun rezeki. Bagi yang bernasib baik sedikit pasti berbuka puasa dengan bermacam2 jenis lauk atau kuih atau makanan lain. Ya jangan sampai membazir pulak.

Alhamdulillah,hujung minggu lepas seronok,gembira dapat berbuka puasa dengan family. Balik ke kampung halaman di Jerantut,Pahang rumah aki dan wan. Tak sangka ramai yang ada time tu. Keluarga mak( kami satu family), Pak ngah Atan, Pak Teh Emi, Pak Itam Syam, Pak Ndak Nuri, Pak Busu Aja. Cuma 2 family lagi xde, Mak De Nani dan Mak Cik Maslia. Ceh sebut semua tu. 

Macam biasa bila dah ramai, terpaksa membuka kawasan alternatif untuk berbuka puasa iaitu di luar rumah. Sudah biasa,rasa lagi best, berangin. Makan jangan cerita, macam2. Perut kecik je so makan satu pinggan dah cukup. Nak mengulang makan balik rasa tak terdaya, tapi sumbatkan juga dalam mulut. Ye la bukan selalu. Hidangan lengkap, nasi, lauk, kuih, buah dan lain2. Hari2 macam tu kan best.

Tetapi tidak mengapa, kadang2 memang kita akan berjauhan dengan keluarga. Masih belajar la katakan. Yang belajar kat oversea tu lagi kesian, xleh balik pun hujung minggu kan kan. Bersyukur Alhamdulillah masih boleh pulang hujung2 minggu.



Wah berbuka di sini apa kurangnya jugak. Rezeki2. Tadi berbuka puasa, tarawikh di surau Al-Munawwarah. Semalam di Masjid Shah Alam. Hehe ada orang bawakkan maka dapatlah menjejakkan kaki ke sana. Thanks kak Jannatul Adnin,Khalilah,Kak Soleha,Syikin. Esok ke mana kita? Khabarnya nak ke masjid lain pulak. Hehe rasa segan pun ada. Tapi kenapa mau segan kan. Wee syukur.

Ok baiklah walau di mana sahaja kita berbuka puasa, dalam kereta ke,kat rumah,dalam bus or anywhere yang penting puasa kita tu perlu sempurna dulu. Jangan lakukan perkara yang boleh membatalkan puasa. Kemudian makan perlu sederhana,jangan berlebihan. Haaa jangan lupa bertarawikh. solat tarawikh cuma ada time bulan puasa je cik abang and cik akak. Jangan lepas kan peluang begitu aja.

Alrite. Jom Niat puasa untuk esok. Niat tu perlu di dalam hati,ingat tu. Lafaz baru dengan mulut ye. So lakukan lafaz dan niat. Semoga puasa kita diterima Allah SWT dan kita diberkati di bulan mulia ini. Amin Ya Rabbal Aa'lamin

Baiklah selamat berpuasa selamat malam.