=)

Tuesday, June 14, 2011

Cuti sekolah---Taman Negara Sg. Relau



Assalamualaikum...

Meme r cuti skuloh doh abeh hehe tp nak cite jugak,cer cite cer cite..heh




Ehem2... aaaa... pada cuti sekolah yang lalu... alamak macam buat karangan sekolah pulak.
Untuk dipendekkan cerita, cuti yg lepas my family n I, tlah memjejakkan kaki ke taman negara sg relau merapoh untuk kali ke berapa entah. Actually xrancang pon nak p. Eh ye ke ? Entahlah my parent yg settle sume, sebelum pergi call tempat tu dulu booking dorm.Tapi sebenarnya sebelum tu sy dah ajak pun dorg g mandi2 sambil berkelah. Wah termakbul jugak, thanks mak abah. My uncle ada ajak g pantai nuh kat Kuantan, tapi kitaorang, saya lah  macam malas nak g sebab pantai panas, nanti sunburn pulak hoho xde la, nanti tak syok mandi sebab panaskan, lagipun Kuantan jauh jugak la dari rumah. 

Kat bawah ni ada sedikit info pasal Taman Negara Sg Relau ni, copy paste je malas translate:

Taman Negara Sungai Relau is located on the western side of Taman Negara in Peninsular Malaysia. The park was opened to the public in August 1993. The park office is 7 km from the small town of Merapoh. It is about 30 km to Gua Musang, Kelantan to the north and 100 km to Kuala Lipis to the south. Taman Negara Sungai Relau is the second access point for mountain climbing to Gunung Tahan. The route to Gunung Tahan is a mere 2 days as compared to the longer trek of 5 days from Kuala Tahan. A 14-km jeep trail links Sungai Relau to Kuala Juram, the foot hill for climbing Gunung Tahan. There are many forest trails in this part of Taman Negara. Among the popular trails are the Interpretive Trail, Negeram Trail, Palas Trail and Gua Gajah Trail. 


Sebelum pergi, mak dah siap2 kan barang nak bawak g sana malam tu, terutamanya makanan, ye la nak bermalam kat sana. Perjalanan tak jauh sangat, dalam sejam lebih. Tapi penat sebab kereta sempit, 8-8 orang sumbat dalam kereta wira tu...shhhh jangan bagitau polis trafik ea.  Sampai2 terus check in kat hotel, eh hostel yg dah booked tu. Luas, ada belas2 @ 20 lebih katil 2 tingkat,tak ingat dah. Yang best nye kami satu family je duk situ. Then, tukar baju mandi, bukan yg seksi tu ok opsss haha t-shirt. Tengok kat tempat mandi ramai orang so mandi tempat cetek je. Pastu naek jap, balik bilik lunch + solat. Petang tu sambung mandi lagi, kali ni best sikit sebab orang dah kurang dapat mandi port best sikit. Kebetulan time tu ada bomba dari kelantan buat family day, berkhemah la dorang kat sana. 
Sebelum masuk air posing dulu







                                                       
                                                          Auwwww...jgn tengok
                                                 Mat Wan bagai katak di bawah batu...ngee~






                                              Berakit2 ke hulu berenang2 ketepian




                                                       On d way balik, gua2


Sambil mandi sambil asah skill berenang, cehwah. Bleh la da berenang sikit. Mak pulak belajar terapung haha. Abah and Adik2 lelaki sume dah pandai, emm bese la lelaki kan. Hari ke-2 pagi2 lagi dah g turun mandi lagi, ye la last day. Mandi sepuasnya. Memang pergi tuk mandi pun hahah. Pastu dah puas kami pun pulang ke rumah dengan riangnya. Ada masa, siapa2 yang duk area Lipis @ merapoh @Kelantan ke bleh la pergi beriadah kat situ. Banyak lagi sebenarnya kemudahan kat sana, tuk berkhemah, nak jungle trekking boleh, nak jalan sampai Gunung Tahan pun boleh tapi 5 hari baru sampai sana. Ada sanctuary ikan kelah kat situ, so ada kawasan yang tak leh mandi. Tapi sanctuary tu apa agaknya ek, tempat pulihara ikan kot. Baeklah tu je. Sekian Terima kasih.