=)

Saturday, May 21, 2011

~Exam tiba lagi---Gudluck

Assalamualaikum....


Final exam for this short semester 


24/5    Malaysian Studies     9-12pm
26/5    Nutrition                   2.30-4.30pm
27/5    Report Writing          9-12pm


Gudluck to all my friends and me...







Have to start my engine now...Making notes is necessary for me...Must work on it...


p/s:Ok after the exam I plan to got to kak Jannatul Maawa ( kak Jannatul Adnin sister ) wedding in Ipoh.Hopefullly...Selamat Pengantin Baru kak Janna... =D



Thursday, May 12, 2011

~Nak kerat kuku?--Jom lihat panduan ini

Assalamualaikum


RASULULLAH S.A.W BERSABDA YANG ERTINYA:


Barang siapa yang mengerat kukunya pada ;

• Hari Sabtu : 
Nescaya keluar dari dalam tubuhnya ubat dan masuk 
kepadanya penyakit.

• Hari Ahad : 
Nescaya keluar daripadanya kekayaan dan masuk kemiskinan.

• Hari Isnin : 
Nescaya keluar daripadanya gila dan masuk sihat

• Hari Selasa :
Nescaya keluar daripadanya sihat dan masuk penyakit

• Hari Rabu : 
Nescaya keluar daripadanya was-was dan masuk kepadanya
kepapaan.

• Hari Khamis :
Nescaya keluar daripadanya gila dan masuk kepadanya sembuh dari penyakit.

• Hari Jumaat : 
Nescaya keluar dosa-dosanya seperti pada hari dilahirkan oleh ibunya dan masuk kepadanya rahmat daripada Allah Taala.


Jadi, kerat kuku bukan sebarang kerat tapi ada kaedahnya. Walaupun ia hanya kuku tapi ia adalah sebahagian dari badan kita yang perlu kita hormati. Misalnya, kerat kuku ada adabnya selain ikut hari, kita juga perlu buang kuku tu pada tempat yang tidak kotor sebagaimana yang diajar, eloklah buang ke tanah kerana kita juga adalah unsur tanah, Bukannya tong sampah sekalipun tong sampah tu bersih.

Mulakan kerat kuku tu mulai dengan Bismillah dan selawat Nabi dan kerat start jari telunjuk sebelah kanan sampai habis tangan kanan, kemudian jari kelingking sebelah kiri sampai ibu jari tangan kiri dan Last sekali ibu jari tangan kanan.

Kalau kaki pula, mulakan dengan jari kelingking kaki kanan sampai kelingking kaki kiri. Itulah sunnah yang paling kuat dipegang selama ini walaupun ada banyak khilafnya.


p/s: panduan ini di copy paste sahaja..apa2pun sungguh mudah untuk berbuat pahala, cuma amalkan panduan yg sesimple ini,Allah Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani terhadap hambanya. Jadi, mari kita amalkan bersama-sama.

Friday, May 6, 2011

~Satu dua tiga ---Sayang

Assalamualaikum...

Satu satu saya sayang Allah
Dua dua sayang Rasulullah
Tiga tiga sayang ibu ayah
Satu Dua Tiga sayang semuanya


  • Nombor 1, haruslah kita menetapkan kecintaan sepenuhnya kepada Allah subhanahuwata'ala kerana dialah yang menghidupkan dan mematikan kita. Dari dia kita hidup dan kepada dia kita akan kembali. Allah tuhan sekalian alam, ucaplah dua kalimah syahadah walaupun ia belum tentu mencukupi. Sebolehnya perkukuhkanlah iman dan perbanyakkan amalan kita. Cinta kepada Allah sahaja yang kekal
  • Kedua, Rasulullah kekasih Allah, tanamkan cinta kita kepadanya. Tidakkah kita rindu kepada baginda sedangkan baginda sentiasa menyebut kita,umatnya dalam doa baginda. Ummati ummati. Oh bahagia jika diberi kesempatan bertemu baginda sekarang, ingin ku katakan betapa rindunya aku kepada baginda, aku cinta Rasulullah
  • Ketiga, Ya ibu dan ayah,merekalah yang membesarkan kita. Memberi makan dan minum dari rezeki yang dikurniakan oleh Allah. Jangan sesekali kita lupa kepada jasa mereka. Sayangilah mereka selama mereka masih hidup. Bahagiakan mereka,doakan mereka
  • Keempat, semuanya? Merangkupi orang-orang yang berada disekeliling kita. Ahli keluarga yang lain, kawan-kawan,guru-guru dan sebagainya. Tetapi ingat janganlah pula kita mencintai mereka melebihi cinta kita terhadap Allah dan Rasulullah
" Tidak sempurna iman seseorang itu sehinggalah dia mengasihi saudaranya seperti mana dia mengasihi dirinya sendiri'' -Riwayat Bukhari dan Muslim-

________________________________________________________________________________

Rasa cinta adalah fitrah manusia.  Tetapi ingatlah, cinta pertama kita adalah cinta kepada Allah. 



Wednesday, May 4, 2011

Pernah kena tindih?--Gangguan syaitan atau...

Assalamualaikum

Mesti ramai yang ada pengalaman kene tindih or kena hempap. Actually bukan kena tindih betul2 pun dengan objek or something tapi time tu badan akan rasa susah untuk bergerak. Rasa macam kejang badan. Kita macam berada dalam separa sedar. Ok dari segi Islam kita akan berfikir yang hempap kita tu adalah syaitan yang sengaja mahu mengganggu. Jadi, time kena tu sure2 kita akan baca ayat Al-Quran seperti ayat Kursi untuk mengelak atau menghalau syaitan tu. Ya cara tu memang berkesan. Saya pernah mengalami keadaan tersebut beberapa kali. Memang rasa rimas gila, nak gerakkan badan tak boleh. Then, rasa macam menjerit tapi orang lain tak dengar. Kebiasaan berlaku time malam,tapi pernah jugak kena time siang. Alhamdulillah sekarang dah tak berlaku lagi. 

Baiklah,sebenarnya keadaan dihempap atau ditindih ni ada penjelasannya dari segi sains jugak. Penjelasan ni di cari di internet kemudian di copy and paste, di edit sedikit. Credit to tuan punya, sharing is caring kan.



Dari segi sains ia dipanggil sleep paralysis iaitu condition yang terdiri daripada  paralysis (lumpuh) yang temporary/sementara.Temporary paralysis ni selalu berlaku bila time2 nak tido (hypnagogic paralysis) atau baru2 bangun dari tido (hypnopompic paralysis). Ok, normal badan manusia bila tido, bila masuk stage tidur yang nyenyak atau REM (rapid eye movement) stage, otak akan bagitau badan kita suruh rehat. So, badan kita kira macam switch off kejap.Maka berlaku la REM atonia (no muscle tone).


Otak kiter pun ader switch off button dipanggil reticular activating system RAS. Bila otak dah switch off badan, dia pun auto switch off RAS ni,so tinggal automatic function (degupan jantung,bernafas etc.) jer yang on.Kirenya, screensaver or hibernate mode la. Bila kita bangun, RAS switched on balik kita sedar fully awake state, tapi kadang2, electrical signal tak diactivate kan oleh otak suh switch on balik badan kiter. Maka masa tu la badan kita lumpuh seketika, before otak activate balik.Mmg menakutkan tapi benar.  

Tapi paralysis tu tak semestinya complete atau full, kadng2 partial atau sebahagian saja. Sebab tu ada yang boleh gerakkan ibu jari, tapi badan lain lumpuh dan sebagainya. Dan satu lagi, sleep paralysis ni selalu jugak datang sekali dengan halusinasi sama ada dalam bentuk auditory (dengar bunyi pelik2), visual (nampak benda bukan2) atau tactile (deria sentuh, terasa benda sentuh atau hempap)

Tuesday, May 3, 2011

~Harus tahu---Jom kita amal


Assalamualaikum...Mari kita lihat beberapa petua dari imam syafie
Mungkin kita pernah dengar, dan mungkin kita sudah lupa jadi jom ingat semula

PETUA IMAM SYAFIE


Empat perkara menguatkan badan
1. makan daging
2. memakai haruman
3. kerap mandi
4. berpakaian dari kapas

Empat perkara melemahkan badan
1. banyak makan bahan yang masam
2. selalu cemas
3. banyak minum air ketika makan
4. banyak bersetubuh

Empat perkara menajamkan mata
1. duduk mengadap kiblat
2. bercelak sebelum tidur
3. memandang yang hijau
4. berpakaian bersih

Empat perkara merosakkan mata
1. memandang najis
2. melihat orang dibunuh
3. melihat kemaluan
4. membelakangi kiblat

Empat perkara menajamkan fikiran
1. tidak banyak berbual kosong
2. rajin bersugi (gosok gigi)
3. bercakap dengan orang soleh
4. bergaul dengan para ulama

4 CARA TIDUR

1. TIDUR PARA NABI
Tidur terlentang sambil berfikir tentang kejadian langit dan
bumi.
2. TIDUR PARA ULAMA' & AHLI IBADAH
Mengiring ke sebelah kanan untuk memudahkan terjaga untuk solat
malam.
3. TIDUR PARA RAJA YANG HALOBA
Mengiring ke sebelah kiri untuk mencernakan makanan yang banyak
dimakan.
4. TIDUR SYAITAN
Menelungkup/tiarap seperti tidurnya ahli neraka.

Renung-renungkan dan selamat beramal... 



~Puding Kuda belang

Assalamualaikum...

Cuti 3 hari baru ni, ade mencuba resepi puding
Time kat rumah je mesti teringin dan rajin nak masak something
Sehari before tu try buat kek batik moist tapi xberapa nak menjadi
Adesss kurang milo gamaknya..Xpe2 da masuk perut pon

Ok2,search punya search jumpe la resepi Puding Kuda Belang
                   
Hehe actually Puding Zebra namanya tapi xpe untuk menkomersialkan
dan memelayukan namanya kita panggil Puding Kuda Belang
Aha bila type semula Puding Zebra jumpa la beberapa resepi lepas tu klik banyak2 sebab nak bandingkan 
Sebenarnya nak tengok resepi mana yang bahannya ada kat rumah


Banyak resepi yang keluar tu dalam bahasa indonesia so dengan tak semena2 terjumpa lah perkataan baru
Antara perkataannya ialah Tepung terigu dan Maizena


So, dalam keadaan terpinga-pinga tu sempat la tanya kat mak
Mak pun  ragu2,lalu untuk menghilangkan tanda tanya kami, search je la
And the result is:


Tepung terigu=Tepung gandum
Maizena =Tepung jagung


Ok la tu,dapat gak perkataan baru 
Baiklah mari kita lihat resepi nya:

Puding Kuda Belang

Bahan-bahannya:

  • 900 ml air
  • 300 gram gula
  • 2 daun pandan
  • 2 bungkus agar-agar
  • 1 tin susu cair
  • 2 biji telur
  • 1 titik esen vanila
  • 1 susu besar tepung jagung
  • Serbuk coklat
Cara membuat:
  1. Didihkan air,gula,agar-agar bersama daun pandan sehingga gula dan agar-agar larut. Biarkan seketika.
  2. Kemudian, pukul telur bersama susu cair dan esen vanila. Letakkan tepung jagung dan ratakan.
  3. Letakkan bancuhan telur ke dalam campuran agar-agar dan kacau sehingga sebati di atas api.
  4. Selepas itu,bahagikan bancuhan kepada dua. Satu bancuhan asal dan satu lagi dicampurkan dengan serbuk koko.
  5. Tuangkan kedua-dua bancuhan ke dalam loyang secara berselang seli.
  6. Sejukkan seketika dan boleh diletakkan ke dalam peti ais

Lebih kurang begini rupanya



Sudah siap pun. Ok selamat mencuba ya.