=)

Friday, April 29, 2011

~~Pabila Exam berakhir---Kmpung Halaman menjadi destinasi

Assalamualaikum





Alhamdulillah tamat suda midexam for this sem
But it's not over yet
Bukan mudah untuk menggoyang kaki atau berpaling muka
Because in 2 more weeks final exam is waiting
Sabor je la~~



Sudah lumrah sebagai student,exam itu pasti hadir dalam hidup mereka
Jadi usaha, kerajinan dan bantuan Allah jualah yang dapat membantu mereka untuk berjaya


Aha tadi after exam kitaorg ade buat open table babe
Makan kat Sek 2 Shah Alam
Bak kate2, kita merancang Allah yang menentukan
Ya ia memang dirancang last minit, tanpa disangka harapan jadi kenyataan
Perut yang sememangnya hanya diisi oleh Roti Arab kak Jannatul Adnin pada waktu pagi sudah tidak dapat menyalurkan tenaga, yup calories yang tadi dah digunakan untuk jawab exam,pandai pun..
Apa yang kami makan? Perlu ke diberitahu
Ok lah menu yang sememangnya dapat mengembalikan bibit2 dan memori ketika dikampung halaman, bak kata kak Jannatul Maa'wa

  • Tomyam 3 org mkn
  • Daging masak merah 2 org mkn
  • Telur bungkus 2 org mkn
  • Sayur kailan 2 org mkn
  • Nasi 8 pinggan
Nur Khairina Hafizah atau n Kai giat menorder makan dekat pakcik gerai tu
Sedangkan pakcik2 tu suda lama menunggu kami utk order makanan mmg tepat la masa dan ketikanya
Ok Alhamdulillah kenyang perut suka hati 
Semuga dapat tidur dengan nyenyak sekali
Oh ya disini mahulah saya menyebut nama2 ahli2 meja tadi untuk dijadikan kenangan
Maklumla tiada gambar yang boleh diperlihatkan
Kami adalah: kak Jan Adnin dan kakaknya kak Janna,Ain,Tinie,Kai,Ila,Syikin dan tidak dilupa saya sendiri
Ok la stop bab makan

Esok ya esok mahu pulang ke kampung halaman
Oh sedih dan pilu sedikit kerana ada kwan ku yg suda pulang hari ini
Tapi xmengapalah esok masih ada
Mak suruh balik awal
Baik mak memang kakak nak balik pagi2 pun
Yela cuti 3 hari je xpuas xpuas

Baiklah sampai di sini sajalah coretan dari saya
Moge berjumpe di lain hari
Adios...








Wednesday, April 27, 2011

~Jay Park new Single-Hwaiting!

Annyeong...





Jay Park or Park Jaebum has been release a new single  yay!
I've been waiting for it.
The single was called 'Abandoned'
Take a look!



Actually I like him because of his great dancing style, superb B-boy,he was funny too
No doubt,Jay is one of the member of Art Of Movement, an America b-boy club 


Who is Jay Park?
He was ex-leader of popular KPOP group 2PM
Jay is such a great leader previously but he has to leave 2PM for personal reason
Aigoo it's such a long story and sad too
Many of his fan cannot accept that he was no longer with 2PM members 
Me too.. T.T

('',) Chansung, Wooyoung, Junsu, Nichkhun, Junho, Taecyeon


We missing him for a long time but now he's back
I hope both Jay and 2PM will be success
They both now is busy since 2PM is promoting their new single 'TAKE OFF' in Japan
Like their voice,quite different..


I really hope that they can be together and greet each other as usual
Jay Park and 2PM HWAITING!!


-2PM Wild Bunny..miss how they are having fun together...




Jay Park and 2PM is 10 out of 10...

Saturday, April 23, 2011

~PENYAKIT MISTERI KAH----Oh no wat should I do??

Assalamualaikum and a very good evening...


Eeee taknak jadi raksasa, tak mo tak mo....
Actually my hand sekarang ade tumbuh something
Bintik-bintik di seluruh tangan
Mula2 tu satu jari je sekarang dah merebak ke 
seluruh jari and tapak tangan
Tapi still tak teruk lagi,Alhamdulillah la..
Macam mane ye nak hilangkan


Sebab ape benda tu muncul masih belum dapat dikenal pasti
Nak kata alergik huh entah 
Bintik2 tu sebenarnya berada di bawah kulit so tak nampak sangat
Yup gatal sedikit,takut nanti gatal semakin menjadi2 plak
Bile mula kene?
Ha kalau xsilap lepas balik dari shooting sketsa(hohoho) kat Perak
A'a la before balik tu kitaorang g mandi kat Lata Kinjang
Maybe terkena something yang gatal kot time tu
Or maybe jugak air kat situ gatal
Emm entah la


Ha baru teringat, pernah mengalami keadaan seperti ini satu ketika dahulu
Begini,kalau tak silap time Form5..
Abez tapak tangan and tapak kaki bengkak n bewarna merah
Time tu kluar bintik jugak mcam sekarang ni
Memang giler kentang punye gatal la..
Sakan punye garu la time tu sampai tangan jadi merah menyala
Da macam raksasa da tanganku mase tu


Tu la,takot kejadian tu berulang lagi
Time tu pon xtau kenapa jadi macam tu
Memang tak sapu ape2 pun kat tangan n kaki
Just biar je sampai seminggu @2minggu xsilap baru ok
G klinik check doktor pun tak
Jampi pun tak ehe Alhamdulillah ok
But after bintik and merah dah hilang,
tangan and kaki mula mengelupas
Cam bersalin kulit gitu


Jari dah mula bengkak sedikit
Alahai midexam dah dekat ni,takut xleh menulis pulak
Harap2 tak ade ape2,InsyaAllah
Maybe ini salah satu dugaan walaupun kecik je kan
Hopefully boleh baik segera


Oleh kerana ianya agak mystery jom layan lagu 
MYSTERY FROM B2ST



P/S:Jangan biarkan hidup anda diselubungi misteri

http://www.emocutez.com

Thursday, April 21, 2011

~Let's finish up the assignment---SEOULFM daebak

Assalamualaikum..

Ok today my mission is to finish up Nutrition assignment
Tomorrow is the deadline but still didn't write anything LOL..
Don't worry still got time hoho

While work on this assignment let's listen to SEOULFM
Yay tonite is UKISS special lalala....
0330 is great~~
auwww Dongho my bias UKISS's maknae

and BEAST special

Beautiful my girl oh oh girl
So beautiful,my beautiful, nothing better than u~~




what? 2PM special too
Ahh gonna faint haha happy happy day



wow! drooling...haha

Rain look alike Junho,so sweet cute =p


And others special will coming out
Enjoy..

This evening I plan to jog but suddenly felt dizzy then I just sleep la
K hopefully i will stay awake  until I finish up this work
Hwaiting!!






Wednesday, April 20, 2011

~Hepy befday Abah---Exam suda hampir

Assalamualaikum
Belom terlambat nak ucapkan Selamat Hari Lahir buat abahku Zulkipli b Md Zin
Dilahirkan pda 20 April 1959 jdi sekarang umur abah dah 52 tahun da
Ehe semoga dipanjangkan umur dan dimurahkan rezki ye
Saengilchukahamnida,saranghaeyo abbuji
Kakak akan buat yg terbaik dlm pelajaran 
Dan menjadi seorang doktor InsyaALLAH
Ehe da mcam gaya sasterawan negara suda..

Abah sekarang giat aktif melukis semula
Cantik wo abah lukis, macam2 ada kebanyakan nya pemandangan
Tak lama lagi dah boleh buat pameran lukisan da
Ala xsempat pulak nak amek gambar lukisan2 tu klo xboleh tunjuk
Abah n mak memang pandai melukis
Klo lukisan pada dinding kat sekolah atau dipanggil mural tu dorang la yang lukis



Ha ni antara lukisan yang dilukis di dinding sekolah mak baru2 ni

Sayangnya saya xpandai melukis sangat mcam mak n abah
Jeles gak nak lukis,tapi selalu xmenjadi
Setakat lukis gambar kartun tu bleh la ehe
Haha lukis 2PM bleh la

Aha midexam da dekat la
Minggu depan kan
Tapi macam biasa, persediaan awal masih belom dibuat
Adess risau gak,walaupun short sem je tapi banyak
Tapi apa2 pun saya yakin saya boleh
K gudluck to me, to my classmate n to all MSU students
Hwaiting!




Thursday, April 14, 2011

~~Cekodok pun ade resepi

Assalamualaikum....

Uishhh kuali berasap sebentar tdik
Tak, tak, tiada kebakaran yang berlaku
Siap sepinggan jemput2 atau juga dikenali sebagai cekodok
Aishh asal bab makan je, cam semangat nak cerita
Cer cite cer cite...

Bukan gambar sebenar
p/s:cucur ikan bilis keluaran tesco..shhh jgn bgitau org lain nti kantoi

Nampak sedap kan
Cekodok pun cekodok la janji kenyang
Walaupun 2 keping roti beralaskan peanut butter suda di ngap(cam pelik je perkataan)
tapi tetap xdapat mengisi ruang kosong perot ni
Harap2 pas mkn yg ni trus kenyang 
Dan smuge bertahan selama berhari2

Ok da alang2 nama cekodok ini diperkenalkan
Mari kita kongsi resepi bersama2

Cucur ikan bilis

Bahan-bahan:
Tepung gandum(ikut bilangan org)
Air(Ikut kepuasan hati)
Bawang kecil(1-2 biji)
Cili padi(Ikut citarasa)
Ikan bilis(segenggam pun xpe)
Telur(sebiji pun da cukup)
Garam (secukup rasa)
Serbuk penaik(kalo nak nmpk cm bola)

Cara-cara pembuatan:
1)Mula2 tumbuk bawang,cili,dan ikan bilis bersama-sama,tak yah hancur 
sangat pun xpe.
2)Kemudian gaulkan tepung bersama serbuk penaik
3)Gaul bahan yang hancur tadi bersama tepung.
4)Siramkan air ke dalam adunan, tak perlu banyak nanti lembik
5)Letakkan telur,kacau hingga sebati
6)Letak garam secukup rasa
7)Serve dalam pinggan dan cicah ngan cili sos sedap2,tapi 
sebelum tu baca Doa makan.

Ha kan sonang ajo tu
Selamat mencuba..

Sebagai student makanan yang kita makan tu diabaikan
Masak pun jarang2
Resepi2 yang mudah camni la yang 
boleh membuatkan kita rajin memasak


Jom makan


Monday, April 11, 2011

HOME SWEET HOME~~

Assalamualaikum


Bertemu kmbali setelah bercuti selama 4 hari di PADANG TENGKU
bkn padang bola atau padang jarak padang terkukur tapi Padang Tengku
ianya terletak di daerah Kuala Lipis,Pahang
Masih tak tahu di mana?
Xpe xpenting...


Rumahku Syurgaku...
Ya begitulah perasaanku ketika pulang ke rumah
Selesa,nyaman..
Pulang ku kali ini kerana kebosanan duduk di Persanda
Di rumah ku of course la xbosan kerana ditemani keluargaku
Macam biasa kat rumah,kalau xde apa nak buat tengok tv,
tp kat Shah Alam ada tv juga kn???
No no xsame,aku lebih selesa bersantai di rumah bersama family




Oh ya,klo kat rumah tugasku adalah sebagai chef...cehwah
Ye la tugas tu terpaksa diamanahkan oleh Mak kepada ku kerana beliau harus mengajar di sekolah
Begitu juga Abahku
Semasa ketiadaanku,pasti Mak,Abah dan adik2ku tidak makan tengahari,sungguh kasihan
Maklum la tiada siapa yang sempat sediakan
Pasti senang hati mereka, bila balik dari sekolah makanan sudah tersedia

Hatiku juga senang kerana dapat masak untuk mereka
Alangkah bestnya jika hari2 dapat masak untuk mereka
Tapi klo begitu pasti mereka perlu menghulurkan gaji kepadaku ahaksss...


Kepulanganku kali ini tidak disia-siakan seperti sebelum2 ini
Homework dan Assignment berjaya disiapkan
Sungguh gembira hati ini   seperti berada di taman
Kerana niatku bila sampai di Shah Alam nanti,mahu berehat terus sebelum kelas keesokkannya tanpa perlu memikirkan kerja
Syabas diucapkan..


Oh bila pula dapat ku pulang ke rumah tercinta
Maybe after midsem,hopefully


Oh sungguh kepenatan hari ini kerana
Perlu menaiki bas selama 2 jam 30 minit (xlama mane pun)
kemudian menaiki LRT
dan yang paling penat perlu menaiki KTM yang sungguh padat
tulang belakang ku sangat perit waduh2
ingatkan balik hari Isnin tak ramai orang
Aduh terlupa pula time tu ramai orang balik dari kerja
Memang patot pun pack KTM tu...
Apa2pon da selamat sampai,Alhamdulillah


Kepala sedikit pusing
Mari kita tidur dulu
Esok kelas akan bermula
Harap dapat bangun dengan penuh semangat
Selamat Malam...










Monday, April 4, 2011

My money just flew away~~But I know how to solve it~~

 Assalamualaikum...


Tsk tsk tsk...
Hari ini mau story bagaimana duet yang banyak menjadi sedikit dengan sekelip mata
It's so simple,mari kita buat calculation


Just now,maybe:
In my account there are about RM 102050
Then it become RM 170


REALLY SAD..=(
 <------*ELI UKISS    <------*CHANSUNG 2PM


How it happen????
 <----*DAESUNG BIGBANG             


*(haha like their expresion)




BMS fee(sem) - RM 10,000
BMS fee(monthly)-RM1500
house rental(standby)-RM240
Shopping mopping-RM40


So that's how it happen
but I'm still glad that it was safely transfer to 
MSU acc


Still wonder how to pay for the fee..
hopefully can pay all of it before my BMS end..


Ok let me share how to manage money well..especially as a student


1)Keep the cash outflow to the minimum: Don't withdraw too much money at once, or else you will end up using it all. (I'd try this before LOL)

2)Pack a lunch: Buying at the cafe is not so affordable so we can cut badget for food by this way. Yeah this week I will not buy lunch at the cafe,hopefully. I've prepare for this,i bought too many food ingredient for my lunch kekekek...

3)Check your acc often: How to check? Did we need to go to ATM everday? No lah just check the balance once a week is enough. Then to be a good spender (not underwear ok) list out everything that you buy or spend to.

4)Ride the bus/walk/carpool: Yeah I agree. It will be cost if we ride the taxi, so expensive. I used to riding bus 2 years ago,before I transfer to this apartment which is very near to my campus(MSU,Shah Alam). Then I walk if the place is near, example to Giant@Stadium S.Alam

5)Live at home or share a room: Oh how I wish to live at home in my study period. It's too far so I just can rent the room. It's quite comfortable because there not too much people in this house. But still you know...ahakssss the rent is not so affordable.

6)Forgo cable,watch TV Online: Nah there you are, I really not agree to have tv in the house,opsss not tv actually. Having tv is ok but to have ASTRO is not so good for us as the student,but still have to pay for it if not i can't watch tv at all huhuhu. I'm rather to watch everything on9.

7)Divvy up spending cash on weekly basis: First have to divide money for the rent and daily usage. Then, estimate how much we want to use in a week. For me, I'm using money uncertainly in a week. Still learning how to manage it well

So that's all for my tips, there are many others suitable tips for us to manage money just GOOGLE it. Hopefully I can practice all the things above. Goodluck for me haha..












  • Sunday, April 3, 2011

    MALAM MINGGU dan HOMEWORK

    Assalamualaikum...


    Hari Ahad hari minggu
    So,mknenye esok hari Isnin la kn
    Sekolah eh kelas akan bermula esok bgi sesetengah student..
    Me? exclude me hahaha(nada gumbira)
    Sem ni bertuah sket coz 2 hari xde klaz
    Untuk org bekerja mcm my mom n dad selamat bkerja ya esok...


    Ha lupe plak mlm ni msti sume org duk sebuk tgk ABPH
    menatang mende tu,eh bkn sebuah binatang tpi sebuah rncangan kt tv3 tu 
    ala anugerah tuk artis2 yg fofular kononnnya..
    Mau tgk tp mlas hahaha
    Biarlah duniawi je sume tu...ahahaha 
    Ckp lebat kn,pura2 baek la tu...
    Xde sje mlas nk g dpn tv tu ha..
    Igt nk siapkan homework2 ni..
    Xpe tgk on9 ag best hihuuuu
    bleh buat 2 kerja in 1 time
    tp byk lagging..
    boleh tonton di sini
    http://live.tv3.com.my/abpbh/default.aspx


    Skrg tgh buat essay tntang Zaman Kerajaan Melayu Melaka
    This is for subjek Malaysian Studies..yg ala ala sejarah
    Mmg lomah sket den subjek yg mcmni
    Dr sekolah dulu lgi
    Tp xmengapalah sebagai rakyat Malaysia kne amek tau tntg sejarah tanahair sndrik ni
    brulah kte bleh mghargai dan memberi sumbangan kpd negara x gtu
    I'm proud to be a Malaysian





    Alahai,Homework ni dah diberi 4 hari yg lalu akan tetapi bru nk disentuh dgn niat nk siapkan mlm ni jgak,
    Jikalau tidak alamatnya : No3 Jln Pdg ehhhhh tershashul..merepek2


    Ok mari kite imbas faktor2 Melaka muncul sebagai sebuah kerajaan yg gemilang:



    1. Faktor Geografi
    • Kedudukan Melaka yg strategik
    • Terlindung dr angin monsun
    • Merupakan pelabuhan laut dalam yg semulajadi
      
      2.  Faktor Ekonomi
    • Pusat perdangangan terkenal di Gugusn Kepulauan Melayu
    • Kaya dgn sumber asli
    • Harga barangan yg berpatutan
    • Sistem pungutan cukai yg rendah dan teratur
    • Penggunaan sistem mata wang
    • Menyediakan pelbagai kemudahan asaa
       
      3. Faktor Politik dan Pentadbiran
    • Hubungan diplomatik dgn China
    • Sistem pemtadbiran yg cekap dan tersusun
    • Sistem undang2 yg adil dan saksama
    • Angkatan tentera kuat dibantu oleh Orang Laut
    • Pusat penyebaran Islam
    • Dasar peluasan kuasa
    • Bahasa Melayu sbgai bahasa pengantaraan
    Alrite that's all...tp kne buat essay LOL
    da lme bakat menulis in BM ditinggalkn..
    xpe demi ilmu dan kewajipan sbgai student..
    K mau smbung buat
    Nyte dlu...

    http://www.emocutez.com

    Saturday, April 2, 2011

    Masyukk tp Kosong 0000

    ASSALAMUALAIKUM.....
    MORNING...EH DA TENGAHARI LA WEYHHH

    Ok boring...dat's how I feel r8 now...
    http://www.emocutez.com
    Ha homework?? Mmg blambak tu xbuat
    xpe kte perap dlu,jdik pekasam then bru syok nk buat kn kn kn...
    ishhh mmg xbtol cre tu so jgn tiru aksi tersebut

    Dari smlm daku terkontang kanting di rumah sewa Persanda yg aman damai ni...
    Bagai tiada apa mahu dilakukan
    Yela cuti smpai 4 hari beb..
    cuti slah xcuti pon slah
    Nape xbalik Pahang??
    Adeshhh xkn tiap2 mggu nk blk,minggu lpas bru pas cti
    Nti org rumah,eh my fmily borink tgk muke ni haaa

    Nk kuar xde b'teman,lagipon mlas
    Plus kne simpan duet,bjimat cermat
    Duet sukar d cari di saat ini..

    Ha lgi satu dgr kte dlm akaun ade Rm10k+++
    Mak aikhhh byk tu...
    Danger danger danger!!!!
    That money cannot be spend,itu duet yuran bms LOL
    Ape la kn tbe2 kne transfer sndrik yuran ke akaun MSU,
    siapa pnye idea ni ha?ha?
    Klo tergune spe yg susah..
    Ble ea nk g transfer duet tu,simpan lme2 nti...
    bkn jdik pekasam ok, takot duet tu lesap
    mklum la byk tu, silap2 dpt 10 bjik handphone
    Ari Isnin kot bleh g transfer hopefully

    Esok Ahad babehhh..
    but duk umah
    ARGGGGHHHH nk kuar plz2
    Kai ajak g mkn buah kt dusun Shiqiin @Perak tp xtau lgi jdik ke x...
    Klo jdik ok gak kn...


    So ble mau start buat homework tu...
    tdik cm bkobar2 nk buat
    Ok la ok la jap lgi la
    Klo xjap lgi mlm krang
    Klo xesok
    klo xjgk sehari b4 due date
    Tu sudah mjadik kebiasaan bgi diriku
    Last mnit workkk bru mncabar..

    K nk layan something dlu..
    apekah??
    layan video kt YT then dgr lgu

    http://www.emocutez.com
    DAAAAAAA.....BROOOMMMM....