=)

Monday, December 26, 2011

~Cara dapat pahala walaupun selepas mati

Assalamualaikum...

8 CARA DAPAT PAHALA WALAUPUN SELEPAS MATI:


1.Sedekahkan Al-Quran. Setiap kali orang lain membacanya, kamu akan mendapat pahala. InsyaAllah.

2.Ajar seseorang membaca doa. Setiap kali dia mengamalkan doa itu, kamu akan dapat pahala. InsyaAllah.

3.Tanam pokok. Setiap kali manusia atau binatang berteduh dan mendapat hasil darinya, kamu akan dapat  pahala. InsyaAllah.

4.Tolong bina masjid. Setiap kali orang Islam beribadah di dalamnya, kamu akan dapat pahala. InsyaAllah.

5.Dermakan kerusi  roda kepada hospital. Setiap kali pesakit menggunakannya untuk sembuh, kamu akan dapat pahala. InsyaAllah.

6.Letakkan atau dermakan 'water cooler' di tempat khalayak seperti masjid. Setiap kali orang ramai minum air darinya untuk hilangkan dahaga,kamu akan dapat pahala. InsyaAllah.

7.Berikan barang keperluan seperti pakaian kepada orang memerlukan. Setiap kali mereka menggunakannya ke arah kebaikan,kamu akan dapat pahala. InsyaAllah.

8.Kongsikan mesej ini dengan orang lain. Jika mereka mempraktikkan walau satu dari di atas, kamu akan dapat pahala. InsyaAllah,dengan izin Allah.


Jadilah seorang muslim yang boleh memberi manfaat kepada muslim yang lain. Nescaya kita akan mendapat manfaat yang lebih baik dari Allah iaitu pahala.




Thursday, December 22, 2011

~Biar mimpi sampai ke bintang

Assalamualaikum...


Baru habis tengok crita ni kat Astro Ria. Ok lah sebab suka tengok adik Elfira Loy ni berlakon. Orang lain mesti tengok sebab minat kat Randy tu kan kan. Actually EN tak kenal sangat pun hero tu, jarang sudah tengok cerita Indon sekarang. But anyways the whole drama ok lah. Ala2 fairy tale. Ye ke? Kisahnya, yang si hero tu anak org kaya tapi menyamar jadi miskin, yang heroin pula sebaliknya. So faham2 la ending nya last sekali macam mana.

Tapi kan, tiba-tiba EN rasa pelik pada diri sendiri about something. Mesti dorang pun pelik kan. Pelik apa ya? Pelik sangat. Malu pun ada. Tutup muka.

........................................................................................................................................

Surprise!!!


Tengahari tadi, time makan kat Seksyen 2 tu kan, tiba-tiba ada orang hulur kek kan,sambil wish happy birthday kan. Wahhhhh! Padahal EN dah tahu kan sebab nampak kotak kek atas meja kan. Hehe anyways thanks u all. You all memang terbaik! I love u guyz so much. Korang semua lah yang membuat kan hari-hariku di MSU ni lebih bermakna dan ceria. 

Muahhh XOXO

Thanks kak Adnin. Ini semua plan kamu kan. Elehh semalam konon nak berahsia. Tak nak bagitau pergi mana. Jangan nak rahsia rahsia sangat lah dengan orang. :p I know your secret very well. :p Orang dah boleh agak something :p Anyways tenkiu sangat2. Siap buat kek kat atas ni sendiri, special for me. Yup I do terharu . Tapi mesti kak Adnin tak nampak keterharuan itu. Orang hanya mampu berterima kasih. Cukup tak? Kalau tak bagitu lah ok. Nanti org peluk + kiss at pipi.  And lagi satu video tu. Alahai susah2 je. Yup I know banyak stock gambarku dalam simpanan mu itu. Gunakan dengan sebaiknya tau. Jangan buat benda buruk dengan gambar2 tersebut. Cehhh gurau je u. Semoga selamat sampai di Kedah bersama Tinie, Nani dan Kai. 

............................................................................................................................................................

Can't wait for tomorrow. After class I shall directly go back home lalallala. Esok, balik kampung abah nak buat makan-makan sikit, kenduri kot. Entahlah, mak kata abah nak buat makan2 sebab dia naik pangkat. Ha? Tak tau pun. Emm cikgu kan ada kenaikan pangkat yg DG DG tu. Tak berapa arif tentang tu. Anyways can't wait. Mahu balik. eeee

Sabtu kenduri kat Bolok, Ahad kahwin Kak Su, my cousin. Boleh tahan tentetif hujung minggu ni. Boleh isi perut dengan secukupnya. Maklumlah sejak minggu2 ni makan kureng, malas mau masak.

Baiklah semoga mimpi indah. Baca doa tidor dan basuh kaki. Nanti ngigau.

Malam.



Sunday, December 18, 2011

~Kisah saja-saja-1#


Assalamualaikum...


Kelas asyik cancel. Esok presentation. But EN present selasa. Lega sikit.


Ada kerja tapi bosan. So, EN nak berceritalah. Yup of cors about me. Untuk suka-suka. Ignore je ok kalau tak best. Warning! Panjang berjela.


____________________________________________________________________


Actually nak cerita apa yang berlaku kat EN last week. Tak tahulah apa pengajarannya lagi. 


Emmmm...hari khamis tu, Kak Adnin dah balik Perak. Ila, Kai dan Zaty pon sama. Dorang balik Penang + Perak. Time tu jeles gila dorang balik. Alah kenapa tak balik jugak?? Bukan apa, Jumaat still ada kelas Pengajian Islam. Petangnya rehearsal untuk Dinner. Serba salah nak balik. Walaupun bukan EN penting sangat pun tuk rehearsal tu, tak ada kerja pun nak buat, tapi kesian pulak kat Wawa nanti sorang2 handle sebab Kak Adnin dah balik. Huaaa malam tu rasa gila sikit sebab nak balik..

Yahoo perkara teruk berlaku. Kelas Pengajian Islam tak ada. Haha teruk ke. :( Baik balik je semalam:EN cakap dalam hati. Tak boleh, petang ni ada rehearsal, kena bagi support kat committee2 lain. Heeeeehee

Petang tu saja datang lambat, ingat tak start lagi, rupanya dah mula. Kumpulan tarian BMS dah start buat rehearsal. Ok tarian diorang memang mantap. Tapi tapi kena ke dengan tema vintage. Ok lah tu kot, dorang memang best. 

Lepas persembahan tu yang lain bincang pasal kerja masing2. EN pun pergi kat Wawa tanya apa2 yang patut. Then, kitaorang just kena tunggu tuk hari kejadian je. So, EN start tak keruan. Nak buat apa lagi ni ya? Tak ada apa dah kot. EN pergi kat Anis. Anis, jom balik. Haha buat jahat. Anis macam nak join tapi kesian kat Kak Soleha, nanti takut ada rehearsal tuk usher. 

EN tak kira time tu, macam jiwa dah tak tenteram hehe. Tengok jam, ohh still pukul 4 lebih. Sempat ni kejar bas last kul 7.30malam kat Pekeliling. Cepat2 ambil barang kat Persanda. Sebelum tu memang nak bawa terus barang2 tu tapi tak yakin dapat balik Pahang tak. Haha peluang keemasan. Maka keyakinan itu datang. Hehhhh

Huu sampai kat tempat teksi depan Tesco, tak ada teksi pun nak antar pergi KTM batu tiga. Huaaa cam nak nangis je bila pakcik tu cakap tak antar pergi batu tiga. Pakcik sorang tu langsung tak jawab apa2 dan buat tak tahu time tanya pergi batu tiga tak? Oh what's their problem? Takut jam kot. Tapi, EN tak adalah menangis, still calm.

Tiba2 muncul sorang adik ni, Indian. 'Akak nak pergi mana? Batu 3 ke?':dia tanya.

'Ha'a, tapi tak ada teksi nak antar.Takot jam kot', EN balas.


On the right time, ada satu teksi ni. Pakcik Indian, dia tanya nak pergi mana? Adik tu cakap nak pergi Batu 3. Then, that uncle cakap: 'Boleh tapi kena bayar asing'


Ahhh lantak lah janji sampai KTM. Ha sampai pon. Cepat2 beli tiket dan tunggu.


Time tunggu tu sempat lah borak2 ngan adik tu tadi. Adehhh kadang-kadang EN selalu perasan muda. haha. Ambil course accounting katanya,yup kat MSU. EN bukanlah seorang yang peramah tapi bila ada yang sudi nak borak layan jelah. 


Fiuhh sampai pon train. Adik tadi naik coach lain, EN naik 'women coach' only tu. Ye lah kalo sesak ngan orang takdelah langgar2 lelaki. Eeee tak sudi, nak2 yang mat bangla. Seram.


Stesen Bank Negara, sampai kat situ nak dekat pukul6 jugak. Sempat tak? Kalau boleh nak naik bas pukul 6.30 petang. Ha'a lah, tak solat asar lagi. Singgah kat surau KTM tu dulu. Doa harap2 dapat tiket bas untuk hari ini. 


Lari-lari...tak lari pon actually. Turun je LRT kat Titiwangsa terus pergi kaunter tiket. Alamak ada orang tengah beratur. Tapi kenapa dia tak cakap apa2 kat uncle tiket tu. So, serba salah nak lintas dia. Tiba-tiba ada aunty tanya uncle tu tiket ke Raub. Haaa cuak! Sempat tak dapat tiket ni. 


bus ohhh bus


Lega, dapat cakap ngan uncle tu. Haha. 'Tiket ke Kuala Lipis satu ada?' EN tanya. Uncle tu tunjuk kat satu kertas. Oooo pukul 7.30malam. Ok nak satu ye. Time tu gembira gila dapat tiket. Lepas tu ada orang tanya uncle tu, kalau tak silap. Tiket ke Raub dan Kuala Lipis untuk hari itu dah habis. What??? So, i got the last ticket. Sungguh tak menyangka. Alhamdulillah. Terima kasih Ya Allah.


Fuhh baru 6.30petang. Lagi sejam. Lapar dan dahaga. Makan roti je pon. Pergi beli air kat stesen LRT atas tu jap. Saja naik balik sebab nak air yang betol2 sejuk. Turun balik. Cari makanan. Pergi ke kenderaan berkedai atau kedai berkenderaan?? Mana2 lah. Nak beli cucuk-cucuk. Kenyang ke? Ok burger lah. Dan buah jambu sekali hihihiihi


Tunggu sambil melantak burger. Dah pukul 7malam? Pergi surau dululah. Alamak penuh. Haishhh takpe ada ruang lagi. Baik selesaikan perkara fardhu sekarang. Nanti sampai rumah rehat dan tidur. 


Elok-elok je selesai pukul 7.20 lebih kurang. Menuju ke bas. ooo bas dah penuh. Ada 2-3 kakak ni merayu kat uncle bas, nak naik bas tu. Maklumlah tu bas yang terakhir ke KL-Raub-KL (Lipis haha). Ha'a baru teringat, tiket yang last EN yang dapat. Wahh syukur. Naik. Keliru tempat duduk, tak nampak nombor. Ohh dapat duduk sebelah aunty tadi. We are lucky aunty haha takdelaah cakap macam tu pulak kan.


Enjin start, masa untuk tidor zzzzzzzz~~


Celik2 je dah kat Raub. Aunty tu tanya: kat mana ni? 


'Kat IPD Raub.' EN balas.


'Stesen bas belom kan?' aunty tanya lagi. 


Ha'a belom.


.................


EN:Ni stesen bas baru aunty. 


Aunty:Ok, thanks.


Tengok belakang. Haa?? tak ada sape2. Seram. Berganjak ke tempat duduk depan sikit yang kosong. Sejam lagi sampai Lipis. 


Sampai stesen bas Lipis. Nampak kereta abah. Tapi mana mak abah?? Turun bas nampak dorang kat kereta.


Mak: Dah makan?


EN: Makan kat rumah je lah. ( Nak balik cepat, nak tengok Maharaja Lawak Mega(MLM) actually. Mak tak ingatlah tu.)


Mak: Ari ni masak nasi goreng je. Nanti balik takut habis budak2 kat rumah makan.


EN: Ikotlah


So, pergi ke kedai mamak. Makan nasi. Nikmat. Alhamdulillah.


...............................................................................................................................


Rumahku.. masuk rumah letak barang. Terus tengok tv. Oooo MLM dah separuh mula. Baru je duduk, my bro  Ikram tanya,'Mana jersi?,


'Ha? Mende apa?' EN buat tak tahu.


Beberapa minit kemudian...


Ikram: Kakak, mana jersi?


EN : yelah yelah.


Suka lah tu dapat pilih dulu. Siap pilih baru dia panggil adik laki sorang lagi, Mat Wan suruh tengok jersi tu. Sorang lagi my bro kat kampung, nasib tak berebut Lantak korang lah dah besar. Aritu gi uptown Sek 24, sempat tanya dorang nak jersi tak. Of cors la nak kan. Yang sorang tu hantu jersi. Abah pon nak?? Alamak takde size, aritu tak cakap nak. Ye tak ye jugak aku ni, kenapa tak beli je satu untuk abahku, mesti dia kecik hati haha. Sorry over bajet time tu.


............................................................................................................................................


Ijah: Kakak, dah dapat hadiah birthday? 


EN: ha? takde pon. Menda apa? Beg ea?


Ijah: Tak delah, baju.


Ijah naik atas, dia ambilkan 2 keychain. Satu huruf 'E' stand for what ea? Namaku Ili, supposed to be 'I'
Oooo maybe sebab EN selalu eja begini. Eleey. Suka huruf I lagi tapi nevermind still like it. Thanks. Ha lagi satu keychain yang tulis, 21st Besday. Adik ku yang lagi satu tempah, Nana. Tapi mesti semua tu mak EN yang bayarkan hehe. Hari sebelum tu my family pergi Cameron Highland. Sedih tak dapat ikot :( Takpe thanks u ollz.


Mak: Esok kita buat makan2, untuk family je. Satay. 


Yup my advanced birthday celebration. Thanks mak, abah. 


5 hari EN kat rumah best je. Jumaat- selasa. Suruh mak otter baju dinner yang labuh tu. Pastu tengok tv memanjang. Makan masakan mak. Buat spagetti. 


_____________________________________________________________________________


Ok tu jelah. sengaja nak tulis panjang2. Kenan kot. Sebab baca novel semalam. Dah teringin nak tulis2 cerita macam novel. 


p/s: pukul 10 dah rupanya. mentang2 esok takde kelas, presentation selasa. Gudluck to my frens yang present RP esok. Hwaiting!!





Saturday, December 17, 2011

~Hariku yang berwarna-warni

Assalamualaikum...

Nak update something kat sini tapi tentang apa ya??

Ok lah. Minggu ini agak menyeronokkan. Kenapa tu? Menang cabutan bertuah ke? Or ada orang meminang kah?

Ouchhh no no tak mungkin ada orang meminang, kerana buah pinang belum masak. :p

Hehe tak adalah, acara yang dinanti2 sudah pon datang dan selesai. Ya ya ya 2nd IMS Dinner,pada Rabu yang lalu. Peace. Maka dengan itu semua committee boleh tidur dengan nyenyaknya. Eh tak ok, Isnin @ selasa kena present RP la. Ingat tu. But anyways, good job for those who contributed in that event walau sekecil zarah pon bantuan anda, macam EN tolong sikit2 je pon.


Bersama Princess of the night, Kak Ayu kita! Cantik u.

Alahh gambar beramai2 bersama committee tak ada orang yang upload lagi. Kak Adnin, cepat upload!! haha.


What?? Kak Adnin nak lamar EN? Untunglah kan :p

Keesokan harinya, tanpa disangka atau sudah dijangka atau berprasangka, kelas tidak ada. Maka semua orang bersorak dengan girang dek keletihan. Ye ke? Entahlah, EN selamba je tidor dan anggap tak ada kelas,mesej2 yang masuk dan bertanyakan tentang kelas, EN tak perasan. Sorry ok pada kawan2 yang berkenaan.

Lagi-lagi....

Emmmm selepas itu,semalam hari enjoy sedunia. Eh no no,not totally enjoy. Got class at 10, then class at 3 was canceled. :) but at the same time :( because tak lama lagi nak exam. Kalo belajar pon tak abez, nak jawab apa. Cehhh.

Malamnya ke pesta ria, funfair dpn stadium Shah Alam. Thanks cik Hartini ajak. Merasa lah main kerusi pusing-pusing. Best tapi pening. Nak try yang extreme2 lagi, next time. Balik awal sebab hujan. 

Bukan naik ni. tapi lebih kurang lah.

Tak balik rumah, pergi camping. Camping kat rumah Ila yeee bersama kak Adnin. Haha Miss Ila ajak tolong check nama2 registeration untuk dinner tu, takut ada yang masuk tak bayar. Yup masih ada yang belom selesai terutama bagi yang berjawatan secretary(Cik Fathin) dan bendahari ( Cik Tiqa n Ila).  Dinner oh dinner.

Hari ini,
Pagi yang cerah, tengahari yang mendung, petang yang hujan...Alhamdulillah. 
Dapat makan masakan Ila. Thanks. Then swimming. Tak dirancang. Cik Kai ajak tiba2. Onn je lah kan. Best, tak de orang sangat kat swimming pool Brunsfield. Mengasah bakat berenang. Tak berapa pro lagi. Maybe next time training lagi.

Sekarang, baca novel. What? EN and novel? Errr sesuai ke. Heee pinjam sebentar novel 'Kau laksana bulan' dari Ila tapi milik Izati Shazni. Boleh lah. Sambil baca bukak cerita dia kat youtube. Yup sama kot dialog dia sebijik. Jom habiskan.


p/s: aigoo ingatkan nak siapkan slide presentation tuk RP. dah ke lain pulak. grrrr...



Tuesday, December 13, 2011

~Just 21--13.12.11

Assalamualaikum...

Today entry is for me haha.. tak malu.


I'm just 21st years old  today = 13/12/11

I'm now older. But not bigger or taller heeee. I wish to be more mature in thinking and behaviour. Hope I will always be with my loving family and friends.

TQ guys for the wishes. Luv U. Saranghaeyo. Aishiteru.

Saranghae huuu

p/s: Hopefully 2nd IMS MSU Dinner tomorrow will be successful. Amin. Gudluck.


Monday, December 12, 2011

~12 12

Assalamualaikum...

Today 12.12.11. Tomorrow?


Waahh IU. I love this girl. Cute and adorable. Plus her songs are good and interesting. Fantasy song. =p


~ang ang ('',)

Daaa
             

Tuesday, December 6, 2011

~Tanda Kita Suka kan Seseorang




 Assalamualaikum...


Saja nak share kat sini.


10 TANDA KORANG SUKA SESEORANG : 


SATU: rasa malu bila bercakap dgn dia 
DUA: anda perasan anda tersenyum bila bercakap dengannya. 
TIGA: kalau terlihat dia, tak nmpk orang lain. 
EMPAT: sentiasa teringat dia. 
ENAM: happy bila bercakap dengannya. 
TUJUH: akan cuba sedaya upaya untuk berhubung dengannya. 
LAPAN: apabila terbaca post ini, anda teringatkan dia. 
SEMBILAN: sedang asyik memikirkannya sampai tak perasan nombor lima tak ada dalam senarai. 
SEPULUH: anda tergelak lepas check memang tak ada 


Hehe maybe sebelum ni ada yang dah pernah baca. Ye lah EN pun cilok kat FB je.


Pernah ke anda-anda rasa macam ka atas ni. Ha? Pernah? Tu kira angau la kan. EN pernah? Errr nak cakap tak ea. Yup terus terang EN pernah rasa perasaan macam di atas ni. Ia datang tanpa diundang hee. Bab kata ustaz, jatuh cinta itu tak salah, sebab itu adalah fitrah manusia kan. Alhamdulillah yang penting itu perkara yang lalu dan sekarang EN bebas dari perasaan ini sekarang. Akan datang tak tau lagi, dan harapan nya yang akan datang itu lah yang abadi. hee


Stupid ke??


Seboleh-bolehnya kita bagi yang muslim ini ada batas2nya unuk bercinta. Lebih baik kita simpan jika ianya belum tentu dibalas oleh pihak yang satu lagi. Tapi cinta yang sememangnya akan dibalas dan kekal adalah cinta kepada Allah yang satu kan.

Tapi bagi yang tak boleh elak tu nak buat macam mana ya? Lebih baiknya kita berdoa kepada Allah. 
"Ya Allah,jika dia benar untukku kau dekatkanlah hatiku dengan hatinya.Dan jika dia bukan untukku damaikanlah hatiku dengan ketentuanMu"...

Ececeh EN ni, tak sangka tak sangka.=0 Eh sambung buat proposal lahhh. Teringin nak sambung lagi bab ni. Nanti ada masa InsyaAllah nak kongsi.




K gudnite, sleep tight.

New update : Ok dah ada smbungannya DI SINI





Sunday, December 4, 2011

~Ber'Ombak Rindu--Jogging,Shopping,Swimming

Assalamualaikum...

Hari ini merupakan hari yang sihat.

Tapi tapi sebelum EN teruskan, nak cakap ni. Semalam tengok Ombak Rindu. Hoho. Orang lain sibuk cakap cerita tu best. Mula-mula macam taknak tengok pun sebab baca novelnya pun tak, ehh baca tapi skip2 berapa muka surat je sempat baca. Emm overall ok la. Ada yang cakap cerita tu sedih, tapi bagi EN tak sangat. Mungkin sebab ramai orang kat sekeliling, tak boleh nak feel sangat kesedihan tu. Selalu je EN sob sob kalau tengok cerita sedih sorang2,opsss kantoi. 

 Adaptasi dari novel ke filem.

Pelakon dia? Aaron aziz (Abang long kita-KL Gangster), Maya Karin (Pontianak yg cantik), Lisa Surihani(Ayu yg berubah wajah-Lagenda budak setan), Bront Palarae(aaaa selalu jadik hero tuk drama2 terbitan RadiusOne-Sinderella,Rona Roni Makaroni) dan lain2. Kira menjadi la lakonan dorang ni. Agak sesuai dengan watak. Tak tahu la pendapat orang lain. 

Disebabkan semalam waktu cerita Ombak Rindu dekat internet tak sama dengan waktu sebenar, terpaksa la kitaorang tengok yang midnight. Ingat nak tengok yang 10.30pm tp sebenarnya 10.00pm, bukan apa rugi la kan kalau setengah jam ketinggalan.Hampir pukul3pagi baru habis. Shhh jangan bagitahu mak abah

Ok kembali pada titik (back to the point)

Semalam merancang nak gi jogging hari ini, jadi kitaorang proceed la dengan plan tersebut. (Hanya EN dan kak Jannatul Adnin je join,Anis Husna demam). Dapatlah round Stadium Shah Alam tu dua kali disamping matahari pagi yang terik memancar. Orang lain sibuk gi beli-belah kat pasar pagi. Aishhh mana boleh jadi kan,  kitaorang pon join la jugak lepas tu. Memang plan nak gi beli-belah jugak.

Actually kat Pasar pagi tu nak cari baju tuk Annual Dinner IMS MSU. hoho baru nak cari padahal dah beberapa bulan berlalu,last minit tu yg best...Alhamdulillah, comfirm juga akhirnya tarikh dan tempat dinner. 

2nd IMS ANNUAL DINNER: VINTAGE NIGHT

Yup, setelah round2 pasar pagi, EN jumpa la jugak dress yang ala2 vintage tu. Then, EN dan kak Adnin keliling lagi, sebab dia nak survey tudung. Kemudian, pergi Pasaraya Giant sebelah, keluarkan duit lagi, dan membeli baju. Datang semula ke pasarpagi, jalan2 lagi. Kak Adnin beli 2 pasang baju dan kain kotak2nya itu. Hehe. Lepas tu konon2 nak balik dah, singgah Pameran Agrofest jap nak cari cendawan, tapi tak jumpa ehh bukan booth cendawan tak bukak sepenuhnya lagi. 

Hari ini last, semalam tak sempat join aerobik  kerana berada di MSU

Tiba-tiba Kak Janna,kakak kepada Kak Adnin ada berhampiran iaitu di pasarpagi itu jugak lalu dia mengajak makan di bawah khemah oren,katanya. Di tangan ku sudah ada sebungkus nasi lemak, ingat mahu makan di rumah. Tetapi tak mengapa sebab lapar dong. 

Selesai itu, kami menuju ke Agrofest semula bersama Kak Janna dan suaminya. Nak survey cendawan. Singgah di booth..xtahu booth apa, masuk pertandingan teka biji labu. Lepas dari itu barulah membeli cendawan untuk ditanam, ehh bukan dibiakkan kot. 

Okeyh2 lepas itu kami balik. Lama jugak berada di sana, dari pukul 8pagi sampai 12 tengahari. err 4jam...

Aktiviti seterusnya. Swimming di kolam renang Persanda. Tak rancang pon, tiba2 time balik tadi nampak kolam tu macam memanggil2 kitaorg berdua. Dalam cuaca yang agak panas best jugak berendam. Lepas zohor kitaorg turun bersama housemate2 kak Adnin. 

Maka berenang katak, berkuak lentang dan bertenggelam timbul la kami di sana. Aaaa nak belajar berenang sampai pandai. Mata kami pedih dek kerana kandungan klorin yang kuat.

Akhirnya, EN pulang. 

Agak panjang ya kisah pada hari ini. Maklum lah dah lama tak buat karangan.

Baik itu sahaja kawan2. Sehingga bertemu kembali. Daaa







Thursday, December 1, 2011

~It's december guys

Assalamualaikum...

Taylor Swift-Back to December

Today 1st December 2011. It's about a month left to say: 'Goodbye 2011'. Do I prepare for 2012??

There are a few things will happen in this December. Looking forward for those. 

Ok keep smiling guys. Enjoy your life. Take care of your health. Make others happy. 

Goodbye for now  





Thursday, November 24, 2011

~Sunyi

Assalamualaikum..

Sunyi, 

Macam mana nak mengisi kekosongan hati ini. 

Ya ingat dia. Dialah segalanya. Bersyukur. Berterima kasih. Dia sentiasa di hati. Kala diri ini kesunyian. Kepadanya ku mengadu. Bila rindu. Dia pengubatnya. 

Takkan ada yang dapat menggantikan tempatnya. Dialah yang pertama yang selalu terlintas di benak fikiranku. 

Ku ingin pinta darimu, jangan pernah jauh dari hambamu ini. Kerna ku takut kesunyian menyelubungi. Alhamdulillah. Terima kasih atas segala kurnia. ~





Tuesday, November 22, 2011

~Congratulation Malaysia team- #Harimau Muda Terbaik!

Assalamualaikum...


Semalam fuhh boleh dikatakan hari yang bersejarah buat Malaysia. Malaysia berjaya meraih emas untuk bola sepak Sukan SEA 26. Ibu segala emas, bak kata mereka2 diluar sana. Memang bangga teramat sangat kat team Harimau Muda, Harimau Malaya. Kamu semua memang the best. Khairul Fahmi aka Apexs. I dah follow u kat twitter, woo kebetulan jumpa semalam terus follow. Pemain yang lain tak jumpa pulak, nak follow gak Captain kita tu abg Badrool. Ehe. 

Ok lah bagi siapa yang miss match semalam boleh la lihat saat2 kemenangan Malaysia kat bawah ni.

Woww..memang terbaik lah hantaran captain dan tandukan Asraruddin tu. Tahniah!
Dapat menyamakan kedudukan MALAYSIA 1-1 Indonesia


Penalti. Penentuan untuk pingat emas. Malaysia 4-3 Indonesia

Mata keseluruhan Malaysia 5-4 Indonesia. Memang terbaik. Bangga sangat2. Malaysia dapat membuktikan pada rakyat Indonesia dan dunia bahawa kita memang hebat. Diharap rakyat Indonesia akur dan janganlah memaki rakyat Malaysia lagi. Marilah kita berdamai dan hidup dengan gembira.

Hoho EN pasti, ramai orang tak suka tengok bola sepak tempatan mesti terus nak tengok lepas ni. Tapi EN memang tak berapa tengok bola, tapi bila time team Malaysia lawan, memang akan sokong hoho. Biasa lah tu kan. Alright. Majulah Bola sepak untuk Malaysia.







Monday, November 14, 2011

~Aiskrim and Puff Homemade-ku

Assalamualaikum...

Semalam, EN nak try buat aiskrim sendiri. Aiskrim ala-ala kat kedai tu tapi tak berapa nak menjadi sangat. Rasa dah ada, tapi tak cukup lembut. Sepatutnya kena pukul selang seli,maksudnya kena  masuk peti then bila nak keras kena pukul nak bagi lembut. Apa2 pun xpe,next time try lagi. Ok kat bawah ni ada resepi nya. Diubah suai sedikit.

Resepi Aiskrim Perisa Jagung

 Bahan2
-Susu cair
-Gula kastor
-Telur putih
-Krimer susu
-Sedikit esen vanila
-Jagung tin

Cara2
1.Pukul bahan2 tersebut sehingga kembang. Kemudian masukkan ke dalam peti,tempat sejuk beku.
2. Setelah hampir keras, pukul semula.
3. Masukkan ke dalam peti dan ulang semula beberapa kali.
4. Ok siap untuk dimakan.



 Tadi pula, EN masak puff daging dan kentang. Semalam macam biasa tengok Masterchef Malaysia. Kebetulan untuk cabaran tu dorang buat pastri. Memang dah lama dah nak try buat. So, lepas je abez nonton, terus je buat doh pastri tu. Disebabkan tak cukup bahan utama, iaitu butter tak berapa nak menjadi. EN just guna marjerin. Tapi still ikut cara dia buat tu, masuk kan dalam peti pastu gelek doh tu. HOHO semangat gila.
 
Pastu tadi baru buat inti dia. Apa-apa pun jadik puff pun ok la jugak tu. My mom cakap sedap ehehe. Lepas ni boleh berlatih lagi, mana tau ada chance masuk Masterchef. Ngee~

Alamak2 lagi beberapa hari lagi nak habis cuti semester ni. Hari jumaat dah nak kena balik Shah Alam. Hari sabtu tu pulak ada exam MUET. Adoyai, tak prepare. Dengan proposal nye lagi tak siap. 

Apa-apa pun diharapkan EN dan kawan2 boleh mengharungi semester terakhir BMS ni.InsyaAllah.

Baiklah, sampai di sini saja. Lain kali EN share lagi resepi lain. Daa..



Friday, October 28, 2011

~Resepi Muffin coklat menjadi--Next projek?

Assalamualaikum...


Uishh gembira tau muffin coklat ku menjadi tadi, siap cream topping lagi tuh heh.. EN ni asal cuti jer kemaruk nak try resepi itu ini, kek la puding la. Nasib la ada bahan2 kat rumah ni. Mana tak, bahan tuk my mom buat kueh raya tu, curi sikit la tuk masak muffin tadi. Eh tak curi mintak2.


Meh jenguk resepi kat bawah ni. Copy paste jelah..


Muffin Coklat

Bahan-Bahan
  • ½  cawan mentega
  • ½  cawan minyak jagung
  • 1 ¼ cawan gula perang
  • 3 biji telur
  • 2 ½ cwn tepung gandum
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1 sudu teh soda bikarbonat
  • 3 sudu makan serbuk koko
  • 200 ml susu segar ( vanilla atau coklat)
  • Sedikit coklat chip untuk hiasan.
Cara-cara:
  1. Panaskan oven terlebih dahulu pada suhu 180’C selama 15 minit.
  2. Pukul mentega, minyak jagung dan gula perang dalam bekas adunan
  3. Masukkan telur sebiji demi sebiji.
  4. Tepung gandum, soda bikarbonat, serbuk koko dan baking powder perlu diayak bersama dan dicampur ke dalam adunan tadi.
  5. Kemudian campurkan susu segar berselang-seli dengan tepung  sehingga sebati.
  6. Paipkan adunan  ¾ ke dlm cup kertas dan letak sedikit coklat chip di atasnya.
  7. Siap untuk di bakar. Bakar selama 20 minit.
Ok hasilnya sangat memberangsangkan. Hehe tapi tiada pula gambarnya untuk dilihatkan. Takpe bagi yang mahu rasa,boleh datang rumah esok, sementara muffin masih ada.

Baiklah untuk next resepi, EN nak try buat pai @ pastri ayam. Macam sedap. Hopefully menjadi. 

Lebih kurang macam ni lah nak buat

Proposal tuk research projek tak bersentuh. Alahai. Takpe lah, sabar ya. Nanti EN uruskan. Baeklah sampai di sini saja perkongsian EN. Daa


Friday, October 14, 2011

Resepi Mee Goreng Siput

Assalamualaikum...

Kali ini EN nak kongsi resepi pulak. Cuti sekolah eh silap cuti semester dah pun bermula. Kali ini lebih lama, sebulan woo...Alhamdulillah selalunya paling lama pun EN cuti 2minggu je.

Ok lah hari ini EN ditugaskan untuk memasak breakfast. Breakfast la sangatkan, bangun pun dah pukul 9 lebih. Mak, Abah EN dan adek bongsu, Ijah dah pun g sekolah. Yang lain2 pulak, 3 orang yang sekolah menengah tak pergi sekolah,ponteng ke? Tak lah,sekolah dorang ada kes histeria so dapatlah cuti mengejut.

Tanpa membuang masa jum EN nak berkongsi resepi bertajuk Mee Goreng Siput. Siput sedut? Bukan, nama mee tu kot mee siput. Entahlah. Mudah je untuk dimasak.

Bahan-bahannya:


2 Bungkus Mee Siput
4 ulas bawang merah
11-20 lada kering(nak pedas tambah lagi)
2 ulas bawang putih
segenggam ikan bilis
Setengah potong kobis
Minyak masak 2 sudu
Kicap
Sos tiram
Garam secukup rasa

Cara-caranya:


1. Macam biasa, panaskan kuali dan minyak.

2. Kemudian, masukkan bahan yang dikisar. Terlangkah pulak, bahan yang dikisar adalah lada kering, bawang merah dan bawang putih. Ikan bilis pun boleh dikisar sekali.




3. Setelah bahan2 tadi naik minyak, masukkan pula kicap dan sos tiram. Kacaukan. Tambah garam secukup rasa. Kacau lagi sampai sebati.



4. Selepas itu, campur kobis yang telah dipotong.



5. Dan akhir sekali, letak Mee Siput kita tadi. Oh lupa, mee ni harus direbus dulu ok. Kacau sehingga semuanya sebati dan rata. 



Ok sudah siap untuk dimakan. Makan panas2 sedap jugak.

Baiklah mudah saja kan. Bagi kawan2 EN yang tengah bercuti tu boleh lah try buat. Senang dan cepat disediakan. Ha? Nak rasa yang EN buat. Boleh, datang lah rumah ahaha..

Esok dah nak mula operasi membuat kueh raya untuk dijual, Hari Raya Haji. Setakat ni buat kueh makmur dulu. Sebab Raya Puasa aritu ada yang cikgu tempah kat Mak, katanya sedap. Tapi time tu tak buat banyak. Ok lah ok lah. Pada sesiapa yang nak tempah kat EN boleh lah. Sila2.

Ok selamat mencuba resepi di atas. Daa...




Tuesday, October 11, 2011

~Jun 2 da Kay--Alive

Assalamualaikum...

Annyeong everybody..

Woww Junsu Kim finally release his solo song. Alive!




This song is really so 'Alive'. The music combination, hiphop and ochestra really mix well. It is catchy. I can sing a long by just heard it once. Yup addicted.


Junsu Daebak! You are a good composer. Looking forward for other song release.


Junsu is so charismatic on stage. So different from the image he showed in 2PM SHOW, Daegu grandpa haha. Anyway gudluck to you Jundyu. Jun K and 2PM Hwaiting!

Is Junsu retarded? Haha just kidding


Thursday, October 6, 2011

~Tak sedar diri--Genetic disorder la tu

Assalamualaikum...

Dialog pertama: Kenapa kau tak sedar diri hah? Kau ingat pejabat ni mak bapak kau punya ke?

Dialog kedua   : Dia masih tak sedar kan diri la..Macam mana?

Hahha kedua-dua dialog diatas takde kena mengena langsung dengan post kali ini.


Sorry la kalo rasa macam post ni pasal kutuk mengutuk,maki hamun atau seangkatan dengannya. Tidak sama sekali. Tak baik tau kawan2 post yang jahat2 pasal orang lain. Ok ok.

Sebenarnya, esok EN ada exam. Genetic disorder pulak tu. Tapi masih tak sedar diri, study tak lagi. Ayat tu ditujukan untuk myself ok. Got it. 

Tomorrow, third paper. Then, Next Monday and Wednesday. After that Semester 5 finish. Holiday for 1 month and half. In that holiday got MUET test for second time hehe. I have to reach at least Band4 to further in MBBS. 

Oh oh ok la, masa untuk pergi. Gudluck untuk EN dan kawan2 yang exam esok. Hehe. Daaa.

Friday, September 30, 2011

~Padini clearance stock-All priced at RM5

Assalamualaikum..


Yeah it can be believed. All at RM5! 

Wow,it's Padini guys. At reasonable prices, so cheap. Tomorrow is the last day so do come there.

But, before going, you all have to prepare mentally and physically. Yeah you are right, it's clearance stock. If you expect that there would be less people you are totally wrong!

Today, I had been there. Kak Adnin, Zaty and I went there by 10.30am. Huuuu it was totally jam, we barely parked the car. And then the most scary things is when we reach that place. Human are everywhere. I started to confuse,because I didn't see any stock or things that gonna be sell. But then, I just joined the crowded. They are pushing each other, yeah to survive and successfully entering that place hahaha. Really not easy. There are some who are give up and leave. Good hahaha...
Eventhough the crowded is not this much but feel like faint.

Since I never been to any clearance sale before, I never expect this would happen. Everyone is shouting at each other, push others to enter. The management just allow people to enter group by group to avoid that warehouse to be crowded. Luckily after half hour been pushing, we successfully entered. Then, we had to wait again for twice time. And tadaa we were in, at last fiuhhhh!

Clothes are everywhere.  It just like bundle store.  But it worth since it is branded clothes at lower price. Yeah you have to choose it since not all are in good condition. 

To anyone that wanna go tomorrow, do come early. Hahaha. If you don't want to be like 'sardine'. 

 It was my first experienced then. Hmmm totally chaos at the entering door so be careful. 

Alrite. goodluck guyz =D




Saturday, September 24, 2011

~~Saya selsema cikgu--Tips Hilangkan Selsema

Assalamualaikum....

Sot sek sok set bunyi apa tu? Hehe sekarang EN tengah struggle menghadapi selsema. Wah agak lama sudah tak menghidap selsema ni. Alhamdulillah Penyakit yang Allah bagi tu bukan untuk menyusahkan kita atau menyakitkan kita tetapi  untuk menguji kesabaran kita sebagai hambanya. Malah dosa kita pon dapat dikurangkan. AMIN. Begiulah hendaknya.

Bila start selsema ni? Semalam kot,lepas balik dari openhouse cik Ain Idris. Cepat-cepat bukak laptop nak sambung tengok K-Drama yang bertajuk Pick The Star. Bukan sedih sangat pun, air mata tak keluar tapi air hidung pulak yang mengalir. Lepas tu sambung pulak tengok Running Man dekat YT. Orang lain dah abes pon tengok RM tapi EN baru nak tengok sebab baru ada masa. Cehh ye la tu. 

Ok then, bangun je pagi tadi, cecair yang dikenali sebagai mucus terus je mengalir, sampai saat ini. Ubat selsema tiada. Tak mengapalah. EN boleh mengahadapinya, InsyaAllah. Selalunya time selsema kita akan berasa:

  • Berasa agak rimas
  • Sukar untuk bernafas
  • Duduk tak tentu arah
  • Kepala agak pening
  • Suhu badan meningkat sedikit
  • Rasa nak cabut hidung
  • Hidung luka akibat asyik mengelap hingusan yang keluar
  • Mata pun akan berair secara tak langsung
  • Bersin pun menyerang dan menyebabkan selsema bertambah teruk
  • Semua kerja sukar dilakukan. Apa pun tak boleh
  • Kadang-kadang bila kita sedut mucus tu akan berada di tekak dan secara tak langsung kita akan tertelan. Euwwwww
Semua tu perkara normal kan. So macam mana kita nak hilangkannya. Ada petua atau tips tak cik EN. Personally selalunya EN just biar je, kadang2 sampai seminggu selsema. Kalo dah tahap kronik baru carik ubat kat farmasi. Tu pun 2-3 biji makan baru ok. Ok Mr Google I need u. Mari search for petua hilangkan selsema.

(60 saat kemudian)

Alrite sudah jumpa. Ini dia,tadaaa:

Petua#1: Hancurkan batang sirih sehingga keluar lendir. Sapukan lendir tu pada hidung. Ia bertindak melegakan selesema dan hidung tersumbat sebelum ini. Lakukannya sehingga selsema berkurangan.

Ini lah rupa daun sirih kawan2
Petua#2: Ambil sebiji limau nipis. Perahkan dalam teh suam kosong tanpa gula atau susu. Kacau dan sudah sedia untuk diminum.

Petua#3: Ambil satu camca minyak masak dan lumurkan dikepala biarkan sampai kering. Secara perlahan selsema akan berkurangan.

Petua moden: Makan ubat yang diambil kat klinik atau dibeli di farmasi. Selesai.

Haha rasanya petua last sekali,moden tu yang selalu kita amalkan lebih mudah telan ubat je. Yelah kat tengah bandar ni mana nak carik daun sirih hoiiii. Kat kampung tu pon nak carik kadang2 susah. Padahal ada je hehe. Nak elak dari diserang selsema selalu, mengikut petua sains, banyakkan makan makanan yang bervitamin C seperti berikut:

Vitamin C Fruits How to Get More Vitamin C in Your Diet
  • Buah-buahan citrus seperti oren dan delima
  • Buah kiwi,mahal sikit lah
  • Buah mangga,ha ni bagus untuk melawas jugak
  • Strawber,raspberries,cranberries, blueberries. Bukan blackberries ok,naya je nanti.
  • Buah tembikai, sllllrrrrpp meleleh sudah ayer liur
  • Sayur brokoli dan bunga kobis
  • Sayuran berdaun hijau seperti bayam (kegemaran popeye)
  • Kentang dan keledek
Banyak lagi makanan lain. Sila search sendiri. Selamat beramal ya.

Oklah dah panjang dah entry ni. Ala tadik my mom tanya pergi tak openhouse Wan Chu kat Batu Caves. Yup I wanna go. Tu pun kalo ada orang nak amek kat ktm batu caves tu. Why don't u come to pick me here in Shah Alam. Haha memang tak la hihi. Baik tunggu dan lihat esok. Alrite. Sehingga bertemu kembali. Tata.